Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Plats för möten i nytt orangeri på kyrkogården

En plats för samvaro efter ceremonier i kapellet eller bara en kopp kaffe i lugn och ro efter ett besök. Höganäs församling har inrett ett orangeri på kyrkogården i Höganäs.

På Höganäs kyrkogård har personalen byggt ett orangeri för besökarna.Bild: Tove Scherman
Två gamla kyrkbänkar från Himmelfärdskyrkan har försetts med värmande filtar, borden består av två trärullar för kabel prydda med ljuslyktor och blommor.
En värmande kamin står i ett hörn, två fåtöljer vid en trasmatta på klinkergolvet.
– Vi har själva inrett och tagit hand om lite av varje som fanns i församlingens förråd, säger Peter Andersson.
Bild: Tove Scherman
Han är arbetsledare på Höganäs kyrkogård. Tillsammans med resten av personalgruppen ligger han bakom idén om det nyöppnade orangeriet.
– Vi märkte att folk dröjde sig kvar efter ceremonierna i kapellet, det behövdes en samlingsplats där de kunde sätta sig en stund, kanske efter en begravning, ett dop eller ett bröllop, säger Peter Andersson.
Personalen fick ja från kyrkorådet att bygga ett orangeri i den nya delen av kyrkogården. Där fanns en outnyttjad grönyta mellan lövträden en liten bit från gravarna.
– Det här är en väldigt fin plats, speciellt under våren när träden får sina löv, men också under hösten med alla sina färger, säger Veronica Andersson, som också hon arbetar med skötseln av kyrkogården.
Bild: Tove Scherman
Orangeriet öppnade under allhelgonahelgen. På ett bord i ena hörnet står en kaffepanna, koppar fat och en sockerskål, och så en gästbok för besökarna att skriva i. Varje fredagseftermiddags serveras kaffe i växthuset som med fler bord och stolar har plats för runt 25 personer. Mellan klockan 12 och 15 är det öppet för den som vill stanna till på en fika.
– Den som kommer hit för att besöka en grav ska kunna sätta sig en stund efter promenaden och dricka kaffe, själv eller med en vän. Det här ska vara en trevlig och lugn plats för kyrkogårdens besökare, säger Peter Andersson.
Det 36 kvadratmeter stora växthuset kan komma att få flera användningsområden framöver. Peter Andersson berättar att det bland annat ska tjäna som ändhållplats för en kulturslinga som ska gå genom kyrkogården, med information om personer som är begravda på platsen.
Växthuset är också bokningsbart och för församlingens medlemmar.
– Det här är församlingsmedlemmarnas orangeri, så vad det ska bli här är till stor del upp till dem, säger Peter Andersson.
Bild: Tove Scherman
Gå till toppen