Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Näringsliv

Åstorpsföretag knappar in i vinnande bransch

Det har gått upp och ner för verkstadsföretaget i Åstorp, som 2008 köptes in av österrikiska Knapp AG. Nu går produktionen för högtryck med export till hela världen. Och i Sverige vill de stora e-handelslagren ha företagets transportbanor.

Montörerna Jörgen Walfridsson och Kent Olsson gör slutkontroll på en 1,4 kilometer bana som ska till det stora brittiska butikskedjan Marks & Spencer.Bild: Sven-Erik Svensson
När Nowaste Logistics bygger nytt storlager intill E6 i Helsingborg för sina e-handelskunder är det Knapp AB i Åstorp som får leverera ett automatiserat lager, med transportörer och skyttlar som för lådor och paket in och ut. Över 60 miljoner är ordern värd.
Affären är långt ifrån en engångsföreteelse. Åstorpsföretaget har redan levererat automatiserade lagerlösningar till exempelvis Elgigantens jättelager i Jönköping, till Oriolas (Kronans Apoteks ägare) nya lager i Enköping och Ahlsells lagerbygge i Hallsberg.
– Vi är inne i en högintensiv period och har varit det ett tag. Det är nästan lite för bra, säger vd Malin Schäfer.
Så har det inte alltid sett ut. Efter Knapps övertagande av det som tidigare hette Moving var det några tuffa år med nedskärningar. Som minst var man nere på runt 50 anställda under åren 2012-2013.
På många sätt är det fortfarande en traditionell produktion som sker i lokalerna på Ji-te gatan i Åstorp. När vd Malin Schäfer visar runt i den stora verkstadshallen finns arbetsstationer för svetsning, skärning och bockning av metalldelar.
Företagets lycka var att man tidigt satsade på transportband för både pallar och lättgods, samt att produkterna följt med in i IT-åldern och dessutom gjorts energisnålare och mer ergonomiska. När e-handeln fick lagerbranschens godshantering att fullkomligt explodera ökade efterfrågan.
– Det som är lite unikt är att det fortfarande sker produktutveckling här i Åstorp , säger Malin Schäfer.
Malin Schäfer är vd på Knapp i Åstorp, som de senaste åren nyanställt igen. Företaget startade 1969 under namnet Moving och har funnits på industriområdet vid Ji-te gatan sedan 70-talet.Bild: Sven-Erik Svensson
När Knapp tog över ville de framför allt komma åt Åstorpsföretagets system för pallhantering. Det exporteras nu till hela Europa, men även exempelvis till Brasilien, Ryssland och Polen.
– För oss är det viktigt att stå på många ben när konjunkturen vänder, säger Malin Schäfer.
Företaget har nu gått från 98 till 130 anställda på två år. De som får jobb är oftast ingenjörer och programmerare, men också tekniker och kundserviceperson. Flera av kunderna köper en lösning med underhåll och drift av Knapps tekniker. Av företagets 130 svenska anställda arbetar bara 60 procent i Åstorp, resten finns ute på olika anläggningar.
Den moderna lagerbranschen, och kanske särskilt e-handelslagren, får ofta kritik för att man ersätter mänskliga lagerarbetare med robotar i jakten på lägre kostnader.
Men Malin Schäfer anser att många satsningar inte blivit av om inte automatiseringarna funnits, eftersom e-handeln måste finnas i närheten av sina kunder. Både brist på arbetskraft och höga lönekostnader begränsar när konkurrensen är knivskarp och volymökningarna kraftiga.
– I slutändan blir det en kapplöpning om en kund som inte har några problem att jämföra en leverantör med en annan, säger Malin Schäfer.
– Andra saker är att vi tar bort monotona, upprepande moment i arbetet. Och vi sparar plats.
Gå till toppen