Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Bjuv

Hovrätten slår fast beslut om näringsförbud

Näringsförbudet står fast för en Bjuvsbo som överklagat tingsrättens dom om grovt bokföringsbrott. Tre nordvästskåningar var aktiva i företaget.

En man från Bjuv som dömts för grovt bokföringsbrott överklagade tingsrättens dom, men vann inget gehör i hovrätten. Näringsförbudet kvarstår och Bjuvsbon får också åtta månaders fängelse.
Företaget som granskats är en enskild firma där tre nordvästskånska män varit involverade. Brister i bokföringen har konstaterats och det har gjorts stora uttag av pengar som det saknas underlag för.
Klippanbon, som är yngst av de tre män som var inblandade i företaget, får villkorlig dom och dagsböter för bokföringsbrott och försvårande av skattekontroll. Han har däremot inte fått näringsförbud och anses inte avsiktligt försökt undvika kontroll.
Den tredje mannen, som är bosatt i Helsingborgs stad, får villkorlig dom samt näringsförbud.
Hovrätten anser i likhet med tingsrätten att de tre männen bedrivit en bokföringspliktig affärsverksamhet. Firman var registrerad på Klippanbon, men enligt rättens bedömning har Bjuvsbon haft en sådan ledande roll i företaget att han varit ansvarig för att bokföringen skötts på ett korrekt sätt.
Enligt hovrättens bedömning är bokföringsbrottet att betrakta som grovt, med tanke på beloppens storlek och att man medvetet försökt komma undan skatt.
I tingsrätten ville en nämndeman helt frikänna Klippanbon.
Gå till toppen