Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Min mening: Ingen bor på Kopparhögarna

Koloniföreningens ordförande svarar om boende på koloniområdet.

Svar på NN:s insändare gällande boende eller inte på Kopparhögarna.
Ingen BOR på Kopparhögarna. Det går inte att BO på en koloni. Alla har en adress där dom är mantalsskrivna, allt enligt svensk lag. Detta krävs för att få ett arrendekontrakt med Landskrona stad.
I det nya avtalet lovar Landskrona stad att det ska bli bättre koll på hyreskontrakt m m. Det tycker vi i styrelsen är bra. Precis som du frågar efter.
I övrigt undrar jag varför det står Kopparhögarna i din insändare?I Landskrona stad finns det utöver kopparhögarna även Larvi koloniområde, Gråens kolonier, Axeltofta koloniområde samt S:t Olovs vångs koloniområde. Citadellets kolonier är ej på kommunal mark. Landskrona är Sveriges kolonitätaste stad, något vi kan vara lite stolta över. Alla betalar samma arrendeavgift från och med 2019.
På samtliga områden VISTAS det fler eller färre människor året runt på sin arrenderade mark. Rent procentuellt verkar det ligga likadant på alla områden förutom Gråen och S:t Olovs där det är lägre men finns ändå.
Det finns olika kategorier människor som väljer att vistas – inte bo – i sin koloni året om. Ska försöka rada upp några som jag vet hos oss.
1. Vi har ett flertal pensionärer som inte har råd att ha ett dyrare uppehälle p g a ett katastrofalt pensionssystem, skulle tro att det är den vanligaste i Kopparhögarna. I och med detta belastas inte samhället av dom. Dessa är av den stammen som ej vill be om bidrag m m och har valt att göra så här för att ej vara en belastning.
2. Fattiga arbetare som av någon anledning slunkit ur systemet. Eller aldrig kommit in i det.
3. Jag vet att det vistas minst 3 personer med elallergier här.
4. December och januari stiger vistandet rejält p g a alla fyrverkerier m m i stan. Då väljer man att sova i sin stuga för att orka med. Ingen kul grej men så är det. Eftersom detta ej prioriteras politiskt eller polisiärt är det kanske tur folk har koloni.
5. Förr i tiden var det mycket missbrukare med allt vad det innebär i samtliga områden. Så är absolut inte läget idag.
6. Familjer som vill klara sig på en lön så en förälder kan vara hemma hos barnen som förr i tiden.
7. Folk som är utomlands kalla halvan av året.
Alla dessa har valt att sänka sin standard till att ej ha rinnande vatten, spoltoalett eller gatubelysning utanför fönstret. Ett eget val som alla har möjlighet till att göra.
I övrigt skulle jag vilja ställa frågan varför detta är en så viktig grej för just dig? Mest för att det känns mest som avundsjuka av något slag.
Köp dig en stuga och njut av sammanhållningen i ett koloniområde. Det är en oas man kan fly till när saker är jobbiga. Sitta i lugn o ro och återhämta sig i.
Det finns garanterat ingen som vistas året runt i sin stuga som sitter på en massa pengar. Dom vistas där av andra anledningar.
Jonas Levin, ordförande Kopparhögarnas koloniförening
Gå till toppen