Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Nya Brogårdaskolan snart redo att möta eleverna

Väggarna har fått färg och den fasta inredningen är på plats. Eleverna har bidragit med idéer till skolmiljön som ska ge utrymme för flera sätt att lära sig.

Arbetsstyrkan på skolbygget uppgår till ett 60-tal personer.Bild: Sven-Erik Svensson
– Skolan ska andas "vi", det är detta vi jobbar med.
Brogårdaskolans rektor Monika Kjell förklarar entusiastiskt de pedagogiska idéerna bakom inredningen och visar runt i skolbyggnaden som om en dryg månad ska tas i bruk på riktigt.
Här har idéer om hur alla elever ska komma till sin rätt och tillgång till utrymmen för olika sätt att lära sig fått ge avtryck på inredningen. Det finns till exempel gott om små vrår för att sitta och läsa i lugn och ro och mindre utrymmen för att arbeta i grupper, vid sidan av de vanliga klassrummen.
Skolan ska kännas som ett "hem" är tanken och det ska inte finnas några tomma korridorytor som inte används i undervisningen.
Christel Nilsson, rektor på grundsärskolan och Brogårdaskolans rektor Monika Kjell inspekterar lokalerna. I den nya skolan får alla elever eget skåp för såväl ytterkläder och skor som böcker och annat lärmaterial.Bild: Sven-Erik Svensson
Sedan tidningen besökte skolbygget i mars har det hänt en hel del med interiören. Väggarna har fått färg, överlag milda nyanser. Den fasta inredningen är på plats i form hyllor, bänkar och bås som delar av rummen.
– Det är ovanligt mycket fast inredning för att vara en skola, säger Monika Kjell.
Läs också Nya Brogårdaskolan har kommit en bit på väg
De olika delarna av huset har också fått sin egen utformning, med tanke på barnens åldrar. De minsta barnen har fått en koja och de äldre en scen.
I Nya Brogårdaskolan hamnar årskurs 3 och 4 i samma del av huset.
– Traditionsenligt är det ett stort steg mellan trean och fyran. Vi vill överbrygga det, säger Monika Kjell.
En av de större lärosalarna i Brogårdaskolan. Här finns både traditionella salar och mindre utrymmen som kan användas på olika sätt. Det finns också möjligheter till undervisning utomhus.Bild: Sven-Erik Svensson
Både pedagoger och elever har fått komma med idéer och önskemål. Från eleverna har det bland annat kommit synpunkter som lett till att hyllor fått begränsad höjd så att det går att se över dem och att fönster placerats på vissa ställen. Tanken är ökad trygghet och att förebygga mobbning genom att de vuxna ser vad som händer.
– Det här är något som barnen har önskat, att vi ska se dem, säger Monika Kjell och visar ett fönster mellan det yttre rummet och ett klassrum.
Små bås för individuella studier eller samtal i lugn och ro. Tanken att eleverna ska kunna växla mellan olika sätt att studera och att vara i små eller större grupper, genomsyrar utformningen.Bild: Sven-Erik Svensson
Monika Kjell är nöjd med projektet som inneburit en lång process där bland annat idéer hämtats in från elever och skolans pedagoger och en särskild projektledare fungerat som länk mellan skolan och arkitekterna.
– Vi får väl aldrig mer chansen att göra det här, säger hon och jämför Brogårdaprojektet med ett enklare tillvägagångssätt, där man bara bygger en skola med klassrum och korridorer till ett visst antal elever.
Utomhusmiljöer växer fram på Nya Brogårdaskolan.Bild: Sven-Erik Svensson
Hon sticker inte under stol med att det varit en tuff period med utformningen av den nya skolan samtidigt som den vanliga verksamheten och undervisningen pågått som vanligt.
– Ja, det har det varit för alla. Det har varit dubbelarbete på alla plan. Men vi har hjälpts åt, säger Monika Kjell.
På måndag börjar möblerna, som nu befinner sig på ett lager i Åstorp, levereras till skolan. Snart är allt färdigt. Men helt klart blir det kanske aldrig. Till de pedagogiska tankarna hör att skollokalerna kan användas på ett sätt som man kanske inte kan förutse.
Den första tiden i den nya skolan är dock tanken att personalen ska vara med eleverna hela tiden och lotsa dem rätt i de nya lokalerna.
– Allt är genomtänkt. Men det är inte fixt och färdigt, säger Christel Nilsson.
Små bås och utrymmen med olika utformning och storlek präglar skolan. Eleverna ska kunna växla mellan olika sätt att lära sig och det ska också finnas miljöer som passar olika elever.Bild: Sven-Erik Svensson
Fakta

Nya Brogårdaskolan

Den nya skolan byggs för 450 elever. I dagsläget har skolan 410 elever.

Skolan och fritidshemmet ska dela på lokalerna. Till den nya skolan flyttar också grundsärskolans elever i årskurs 1-6 (cirka 15 elever). Hela grundsärskolan finns idag på Jens Billeskolan. Årskurs 7–9 ska gå på Varagårdsskolan från och med höstterminen 2019.

Byggnaden är indelad i tre delar: en för förskoleklass, åk 1 och 2, en för åk 3 och 4 och en för åk 5 och 6.

Slutbesiktning för skolbygget är det 14 december. Invigning blir det i samband med vårterminens början.

Texten är korrigerad.

Gå till toppen