Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Bjuv

Gamla styret fortsätter - men i minoritet

Socialdemokraterna fortsätter styra Bjuvs kommun tillsammans med Centern, Liberalerna och Kristdemokraterna. Det tidigare majoritetsstyret blir ett minoritetsstyre som totalt omfattar 15 av fullmäktiges 31 mandat.

Anders Månsson (S) kan bli kommunalråd även kommande mandatperiod. Nu är Socialdemokraterna, Centern, Kristdemokraterna och Liberalerna färdiga med sin överenskommelse.Bild: Tom Wall
”Nu fortsätter vi detta samarbete i minoritet och detta kommer att öka kraven på oss politiker för att få en väl fungerande parlamentarisk situation som gynnar Bjuvs kommun och dess invånare på bästa sätt”, skriver partierna i ett gemensamt pressmeddelande som sändes ut kort före torsdagskvällens kommunfullmäktige.
Ett möte med 2019 års budget och den ekonomiska planen för 2020-2021 som viktigaste punkt.
De fyra partierna har också ett valtekniskt samarbete med Vänsterpartiet,
Att det skulle bli ett fortsatt samarbete mellan de fyra partierna var väntat, särskilt efter att andra försök att bilda majoritet inte nått någon framgång.
Det blev en lång debatt om budgeten.
Kommunstyrelsens ordförande Anders Månsson (S) presenterade kommunstyrelsens förslag till budget på totalt 850 miljoner, budgetförslaget som S, L, KD och C står bakom.
– Den stora delen, 680 miljoner, är vård, skola och omsorg.
Anders Månsson påminde om planerade investeringar i bland annat bostäder, skolor, förskolor och LSS-bonde i Billesholm och kommunens mål att locka företag att etablera sig här.
– Vi vet alla att pressen på industrimark i Helsingborg är stor. Här är vi nära E4, nära E6, hamnar och flygplats.
Sverigedemokraterna lade ett eget budgetförslag som bland annat innehöll tog upp detaljplaner, byggande, centrum och skolorna.
- Vi har valt att lägga sex miljoner mer till barn- och utbildningsnämnden, sa Mikael Henrysson (SD).
Moderaterna lade fram en rad ändringsyrkanden. Dit hörde bland annat förslag på försäljning av fastigheten Medborgaren 1 (Blå vinkeln), försiktighet med investeringar och amortering av låneskuld.
Gå till toppen