Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

M återanvänder budgetförslag om skolan

Moderaterna återanvänder skolpolitiska förslag i den kommande budgetmotionen som riksdagen ska rösta om i december. M vill fortsatt satsa på längre skoldagar, ännu ett år i grundskolan och utökad lovskola.

Moderaterna vill satsa ytterligare 2,9 miljarder kronor på skolan fram till 2021. På bilden syns partiledare Ulf Kristersson. Arkivbild.Bild: Pontus Lundahl/TT
Partiet hänvisar till statistik från OECD som bakgrund till förslaget om att utöka undervisningstiden med en timme med början i lågstadiet. Svenska elever har 6 890 undervisningstimmar om året, jämfört med OECD-ländernas snitt på 7 538. Om förslaget blir verklighet skulle Sverige komma upp i genomsnittet, enligt M.
– Vi kan inte förvänta oss att våra barn ska klara av att ta till sig all den kunskap man behöver men få väldigt mycket mindre tid tillsammans med skickligare lärare än vad barn i andra länder får. Våra barn förtjänar att få lärarledd undervisning, säger M:s utbildningspolitiske talesperson Erik Bengtzboe.
Moderaterna vill att förskoleklassen omvandlas till lågstadiets första år, med konsekvensen att grundskolan blir tioårig jämfört med dagens nio år. Kommuner ska också bli skyldiga att erbjuda lovskola i fyra veckor från årskurs sex till årskurs nio, och föräldrar till nyanlända barn ska bli tvungna att sätta dem i en obligatorisk språkförskola från tre års ålder, enligt M:s förslag.
– Många av dem deltar inte i förskolan över huvud taget, därför ser vi ett behov att det finns en förskola med uttalat mål att lägga tid på att barnen lär sig svenska, så att de helt enkelt får en bättre start, säger Bengtzboe.
Samtliga tre förslag lades fram i budgetmotionen från förra hösten, det fjärde förslaget om språkförskola presenterades i våras.
– Vi lägger fram en budget som innehåller det som vi har lovat svenska folket i valet att genomföra, därför är det också det som budgeten kommer att innehålla, säger Bengtzboe.
Den sammanlagda kostnaden uppgår till 2,9 miljarder kronor fram till 2021.
Fakta

Riksdagen röstar om budgeten

Den 12 december ska riksdagen rösta om kommande års budget.

Övergångsregeringen har lagt ett förslag till en så kallad övergångsbudget, som är bantad på grund av att en ny regering inte har kommit på plats.

Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna, Centerpartiet och Sverigedemokraterna lägger egna budgetmotioner. Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet avstår.

Källa: Riksdagen, TT:s arkiv

Gå till toppen