Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Mats Skogkär: Fem rum och stök.

En man dömd för att ha sprängt bostadsbolaget Victoria Parks kontor på Rosengård anställdes på stödboendet strax efter att han släppts ur fängelset.Bild: Stig-Åke Jönsson / TT
Självfallet ska unga kriminella få hjälp att lämna brottets och missbrukets bana.
Det är rätt från mänsklig synpunkt. Det är rätt ur ett samhällsperspektiv.
Och det måste få kosta. För kriminella missbrukare kostar. Enorma belopp. Dessutom förstör de livet för så många andra under sin framfart.
Det går inte att begära att återfall aldrig ska få förekomma eller förvänta sig att insatserna ska vara framgångsrika i varje enskilt fall.
Med detta sagt är det ändå häpnadsväckande interiörer SVT Nyheter Skåne avtäckt denna vecka.
Malmö kommun har under en följd av år betalat cirka 10 miljoner kronor årligen till ett företag för att ordna stödboende där just unga kriminella och missbrukare ska få hjälp att ordna upp sina liv.
Ett av dessa stödboenden var inhyst i en femrummare i centrala Malmö. Med öppen spis och städhjälp. Men lägenheten blev istället en bas för fortsatt kriminalitet och missbruk.
Om någon vill lämna stadens gängmiljö och slippa vänners dåliga inflytande är den bästa lösningen kanske inte en lägenhet i centrala Malmö som delas med andra ur samma krets.
Och om det företag som ska svara för "stödet" har aktivt kriminella bland sina anställda – som i det här fallet – gör det knappast saken bättre.
Samma företag lät för några år sedan en missbrukare med kopplingar till kriminella gäng bli verksamhetschef på ett boende som bedrev behandlingsverksamhet för missbrukare och kriminella.
Ändå fortsatte kommunen – efter ett kortare avbrott – att köpa företagets tjänster.
Malmö kan dessutom själv ha brutit mot lagen eftersom företaget anlitats utan att det skett någon upphandling av tjänsterna.
Hela historien andas häpnadsväckande nonchalans när det gäller att hantera offentliga medel – och de människor som är tänkta att hjälpas. Det riskerar dessutom att allvarligt skada allmänhetens förtroende för socialt arbete.
Gå till toppen