Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

Mode och turande får stans miljöpris

Kasserade kläder som sys om av nyanlända sömmerskor och två batteriladdade färjor. De får dela på Helsingborgs miljöpris 2018.

För två år sedan startade Jamila El-Hallah företaget I am fashion. Nu har ett trettiotal nyanlända sömmerskor fått praktik hos henne.Bild: Sigrid Törnqvist
– Det här är superkul. Vi är stolta och glada att vi uppmärksammats och att staden ser vårt arbete, säger Jamila El-Hallah på I am fashion.
Hon och Johan Röstin, vd för Forsea, delar på Helsingborgs stads miljöpris 2018 och prissumman 50 000 kronor.
Den 9 november invigdes batterifärjorna Tycho Brahe och Aurora med pompa och ståt. Med 640 laddningsbara batterier med el från vind- och vattenkraft ska färjorna minska linjens årliga utsläpp av koldioxid med 65 procent.
En stolt Johan Röstin kunde inviga batterifärjorna den 9 november. Nu får han också stadens miljöpris.Bild: Britt-Mari Olsson
Läs också När sladden sattes i blev det tyst – nya batterifärjorna invigda
Färjebolaget är en internationell förebild för sjöfarten och bidrar med minskad klimatpåverkan och en bättre livskvalitet för stadens invånare”, skriver juryn i sin motivering.
På Närlunda ger Jamila El-Hallah nyanlända sömmerskor och skräddare med lång arbetserfarenhet möjlighet att öva sin yrkessvenska och träffa nyutexaminerade designers som saknar yrkeserfarenhet. HD skrev om Jamila El-Hallah redan när hon startade sitt företag tillsammans med sin syster för ett par år sedan.
Läs också De får tre månader på sig att rädda världen
Sedan våren 2016 har ett 30-tal nyanlända personer med erfarenhet inom sömnad gjort arbetspraktik hos Jamila El-Hallah och hennes syster på ”I am fashion”. Företaget har också knutit till sig tolv unga designers som fått skapa egna kollektioner för modevisningar och utställningar i både Helsingborg och Paris.
Företaget tar emot kläder från både privatpersoner och företag. En kollektion kläder med produktionsfel kunde fixas till istället för att skickas tillbaka till Indien eller kastas, berättar företagaren. Här kan också jeansbyxor bli klänningar eller kläder sys om för att passa. Efter två månader på ”I am fashion” går sömmerskorna och skräddarna vidare till annan verksamhet.
– Jag önskar att jag kunde säga att alla fått jobb, men så är det inte riktigt. Några har fått projektanställning, praktik eller börjat läsa vid universitetet. Men alla har fått yrkessvenska och arbetslivserfarenhet, säger hon.
Gamla kläder får nytt liv på I am fashion.
Gå till toppen