Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Näringsliv

Postnord bygger jätteterminal i Helsingborg – över hundra nya jobb

Helsingborg får ännu ett stort logistikcenter. Nu är det Postnord som bygger nytt på Väla Södra industriområde. Anledningen är den kraftigt ökande e-handeln som kommer att ge över 100 nya jobb.

Postnords skiss över hur den nya terminalen ska se ut.Bild: Krook & Tjäder
Den senaste tiden har två stora logistikbyggare offentliggjort sina planer i Helsingborg. Nu avslöjas ytterligare ett.
Postnord ska tillsammans med Skanska bygga en ny logistikanläggning på Grustagsgatan på Väla Södra industriområde.
”Välaterminalen får ett tydligt e-handelsfokus och kommer uppskattningsvis att sysselsätta cirka 125–175 personer när den är i full drift”, säger Håkan Lindberg, regionchef på PostNord TPL i Helsingborg, i ett pressmeddelande som HD fått ta del av.
Anläggningen blir 30 000 kvadratmeter stor och där ska Postnord sköta logistiken åt externa kunder, en nisch som kallas tredjepartslogistik, TPL. Det är ett affärsområde som växer snabbt i takt med att fler väljer att köpa sina varor på nätet och få dem levererade hem.
”Tillväxten inom e-handeln har inneburit att samtliga terminaler i regionen är fullbelagda. Avsikten med den nya terminalen på Väla är dels att understödja befintliga kunders tillväxt och dels att attrahera nya kunder inom primärt e-handelssegmentet” skriver Postnord i pressmeddelande.
Det är Skanska som äger marken och bygger. Marklovet är klart och bygglovet på gång, byggstart sker i december. Anläggningen ska tas i drift i januari 2020, då har Skanska för avsikt att sälja fastigheten vidare till lämplig aktör.
Enligt bygglovsansökan blir lagret 249x100 meter och byggnaden får 24 lastportar på den östra fasaden. Förutom lager ska fastigheten även innehålla kontor. Utanför anläggs 141 parkeringsplatser.
Postnord-koncernen uppger att den storsatsar på TPL-verksamheten och att den de närmaste åren ska investera mer än 100 miljoner kronor per år i marknadsledande tekniklösningar.
Tidigare i höstas etablerade Postnord TPL ett nytt laget i Malmö på cirka 10 000 kvadratmeter. Det gav cirka 80 jobb. Totalt förfogar Postnord över cirka 150 000 kvadratmeter lageryta i regionen och sysselsätter cirka 700 personer. Postnord har sedan tidigare fyra terminaler i Helsingborg.
Tomten som ska bebyggas ligger på Säla Södra industrimråde, nära väg 111 och Helsingborgs norra infart. Kartan kommer från Helsingborgs stadsatlas.
Läs mer: Här bygger företagen sina jättelager – nya jobb att vänta
Läs mer: Logistikföretag satsar på nytt storlager i Helsingborg
Gå till toppen