Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Bjuv

Minoritetsstödd budget klubbad i Bjuv

Det nygamla politiska styret fick igenom sin budget med stöd av en minoritet i fullmäktige. De står inför en tuff mandatperiod där de inte kan räkna med att få igenom alla förslag.

Anders Månsson (S) i talarstolen under budgetdebatten. Till vänster Ulrika Thulin (S). Vid presidiets bord: kommunchefen Christer Pålsson, kommunsekreterare Susan Elmlund, ordförande Martin Fridehjelm (S) och vice ordförande Niklas Svalö (S).Bild: Birgitta Johansson
Överenskommelsen mellan Socialdemokraterna, Centern, Liberalerna och Kristdemokraterna om att bilda ett nytt gemensamt styre offentliggjordes kort före torsdagskvällens fullmäktige. Ett valtekniskt samarbete med Vänsterpartiet hör också till upplägget.
Läs också Gamla styret fortsätter - men i minoritet
Det blev en lång budgetdebatt och ett ovanligt långt möte för att vara Bjuvs fullmäktige.
Ann-Charlotte Hammar Johnsson lade fram Moderaternas tilläggsyrkanden, med förslag som att sälja fastigheten Medborgaren 1 (Blå vinkeln) och tänka om när det gäller användandet av Brogårdaskolans gamla lokaler.
Ulrika Thulin (S), vård- och omsorgsnämndens ordförande, lovade sammanhållet schema för personalen, utan delade turer.
– Det kommer att bli en tuff budget, men vi kommer att klara av det.
Från S-håll riktades kritik mot SD:s budgetförslag. Anders Månsson påpekade att va-investeringar saknades i budgeten och Stefan Svalö kritiserade förslaget om förberedelseskolor för invandrarelever. Ett sätt att skapa segregation, ansåg Svalö. Han fick mothugg av Mikael Henrysson (SD) som framhöll att tanken är att alla elever ska gå på samma skola.
När det blev dags att gå till beslut blev det till sist votering mellan kommunstyrelsens och Sverigedemokraternas budgetförslag. KS-förslaget fick samarbetspartiernas 15 röster, SD-budgeten stöddes av partiets 11 ledamöter medan Moderaterna lade ner sina röster.
Det gamla majoritetsstyrets budget gick alltså igenom, även om den bara stöddes aktivt av en minoritet.
Om ett annat förslag fått flest röster – om Moderaterna stöttat SD:s budget – hade utgången blivit radikalt annorlunda.
– Blir det på det sättet lämnar vi över styret. Då hade jag avgått som kommunfullmäktiges ordförande. Det är ett minoritetsstyre, det är viktigt att påpeka, säger Martin Fridehjelm.
Läs också Nygammalt styre står beredda att ta över i Bjuv
Mycket pekar på att Anders Månsson (S) även nästa mandatperiod blir den som axlar rollen som kommunstyrelsens ordförande
– Nu får vi försöka jobba på det bästa möjliga sättet. Nu går arbetet i gång med att göra internbudgetar för alla nämnder och styrelser.
Utöver situationen med eget minoritetsstyre är den långa väntan på regeringsbildande på riksplanet ett osäkerhetsmoment för Bjuvs kommun.
– Det får stor betydelse inte bara för vår kommun utan för alla kommuner. I Socialdemokraternas budgetframställan fanns ett landsbygdsbidragsstöd och där var vi vinnare. Vi har inte räknat in någonting sådant i budgeten. Det är väldigt osäkert på så sätt, säger Anders Månsson.
Siktet är fortsatt inställt på att få kommunen att växa, med inflyttning och etableringar.
– Det positiva är att det byggs i vår kommun. Det drivet finns och det måste vi ta hand om och bibehålla, även på företagarsidan.
Gå till toppen