Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Högre soptaxa ska få fler att byta till fyrfackskärl

Med en 20-procentig taxehöjning vill NSR sätta press på de kunder som sorterar sina sopor i ett- eller tvåfackskärl. Det innebär att det blir mer än dubbelt så dyrt att inte välja fyrfackskärlen nästa år.

Ny taxa ska få fler att sortera.Bild: Niklas Gustavsson
Sophämtningen kan bli betydligt dyrare nästa år för de villaägare som i dag sorterar sina sopor i en- eller tvåfackskärl.
Från och med den 1 april nästa år vill NSR, Nordvästra Skånes renhållning AB, höja taxorna med 20 procent för att få dessa kunder att byta till fyrfackskärl istället.
Det innebär en höjning med 635 kronor om året vilket i sin tur innebär att det kommer att bli mer än dubbelt så dyrt att låta bli att byta.
I dag betalar fåfackskunderna 2 935 kronor och med den nya höjningen blir taxan 3 570 kronor. Fyrfackskunderna får ingen höjning alls och får fortsätta att betala 1 725 kronor om året.
Det nya insamlingssystemet infördes 2016 och då valde 85 procent av villahushållen att gå över till fyrfackssorteringen. Nu hoppas bolaget att fler hushåll ska bli inspirerade att byta.
Även de kunder som i dag har hemkompost och ett kärl för restavfall kommer att få höjd taxa. Målet är att närma sig det nationella miljömålet att både växtnäring och energi ska tas tillvara från matavfallet och vid kompostering får man endast ut växtnäringen.
Flerfamiljsfastigheter kommer också att få höjda avgifter. Här handlar det om en treprocentig höjning på restavfall. De plockanalyser som NSR har låtit göra av restavfallet visar att det fortfarande innehåller nära 50 procent matavfall och annat material som hade kunnat återvinnas.
Framöver kommer också möjligheten för villaägare att få farligt avfall hämtat i en röd box att tas bort. Avfallet ska istället lämnas på återvinningscentralen. Anledningen, enligt NSR, är arbetsmiljöskäl samt att det är få som använder tjänsten.
Kommunstyrelsen ställde sig bakom det nya taxeförslaget som nu går vidare till kommunfullmäktige för slutligt beslut.
Gå till toppen