Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Världen

Astronauter redo för rymden efter olycka

Oleg Kononenko, Anne McClain och David Saint-Jacques är redo för resan till internationella rymdstationen ISS. Raketen skjuts upp från Kazakstan på måndagen.Bild: Dmitrij Lovetskij/AP/TT
Tre astronauter står redo att genomföra den första resan ut i rymden sedan en olycka i oktober, då den ryska rymdfarkosten Sojuz tvingades nödlanda i Kazakstan. De två ombord klarade sig.
Den här gången är det den ryske kosmonauten Oleg Kononenko, kanadensiske astronauten David Saint-Jacques och Nasas Anne McClain som på måndagen ska skickas till Internationella rymdstationen (ISS) från Kazakstan. Även denna gång är det en Sojuz – det enda raketsystemet som används för persontransport till ISS för närvarande – som ska skjutas upp.
Den tidigare olyckan till trots verkar ingen av de tre rädda för att något liknande ska hända igen.
– Riskerna är en del av vårt yrke, säger Kononenko vid en presskonferens.
McClain är inne på samma spår.
– Vi känner oss väldigt redo för det här, säger hon.
Resan blir den första för både McClain och Saint-Jacques medan Kononenko är en veteran som redan har tillbringat 533 dygn i rymden. Den 11 december ska trion genomföra en rymdpromenad som ett led i en undersökning gällande ett mystiskt hål, som har skapat en luftläcka på ISS.
Gå till toppen