Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Målvaktshjälten Idéhn: "Väldigt nöjd"

Filippa Idéhn hamnade i den berömda zonen och spikade igen mot Serbien. Målvakten räddade i princip hälften av serbiskornas skott när Sverige vann med 22–21 i handbolls-EM.
– Jag är väldigt nöjd, säger Idéhn.

Filippa Idéhn storspelade mot Serbien.Bild: Jonas Ekströmer/TT
Vänsternian Jenny Alm skickade in segermålet mot Serbien med fem sekunder kvar att spela (22–21), men Sveriges vändning efter 11–13-underläge i paus grundlades genom Filippa Idéhns minst sagt lysande insats mellan stolparna.
– Jag är väldigt nöjd med min insats och tjejerna spelar fantastiskt försvarsspel i andra halvlek, så jag har mycket att tacka dem för, säger Filippa Idéhn.
Idéhn tog 19 av 39 serbiska skott, vilket ger en räddningsprocent på makalösa 49 procent, och en stor andel av dem var rena frilägen. Hon var helt enkelt i den berömda zonen alla målvakter strävar efter att hamna i – zonen där allt nästan går av sig själv.
– Det går lite långsamt och jag hinner se vad som händer. En dålig dag så ser man ingenting och når ingenting, säger 28-åringen när hon försöker förklara hur det fungerar inne i huvudet en sådan där dag när nästan alla skott räddas.
Lagkamraterna hyllade Idéhn efter matchen.
– Fantastiskt. Det är verkligen hon som räddar oss i kväll. Det var kanon, säger Isabelle "Bella" Gulldén.
Jamina Roberts:
– Det var jäkligt gött att hon går in och stänger och att det är hon som räddar oss i dag. Det känns bra för framtiden.
Mot Danmark (29–30) räddade Idéhn och målvaktskollegan Johanna Bundsen tillsammans åtta skott, men duon hade inte jobbat på något annat sätt inför mötet med Serbien.
– Vi pratar alltid om samma saker oavsett om det är en eller hundra räddningar, säger målvaktstränaren Janne Ekman.
Att komma in i zonen hjälper dock.
– Momentum är oerhört viktigt och det märktes i dag när Filippa får det här övertaget och de blir stressade och skjuter väldigt snabba skott, säger Ekman.
Gå till toppen