Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nu tillverkas mjöd i Gantofta – blir dyr som champagne

HD var med när Skånes första mjödtillverkning startade i Jie Keramiks gamla fabrikslokaler i Gantofta. Efter flera års forskning är det dags för forskarparet Alejandra Vásquez och Tobias Olofsson att börja produktionen av två olika sorters mjöd.
Drycken blir dyr som champagne – men har redan prisats.

Mjödet kommer att bli lite spritsigt, likt mousserande vin eller champagne.Bild: Sven-Erik Svensson
Tobias Olofsson växte upp med morfar Tage Kimblads biodling i Jonstorp. Morfar Tage var Sveriges äldsta biodlare innan han dog 98 år gammal. Vid sidan om forskarutbildningen i Lund började Tobias Olofsson forska om varför honung har ansetts vara en "folkmedicin".

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen