Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

Tandläkare från Helsingborg så oskicklig att han kan förlora legitimationen

En tandläkare med egen klinik på Söder har felbehandlat sina patienter så allvarligt att han borde fråntas sin tandläkarlegitimation. Det anser Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, som granskat läkarens behandlingar och kommit fram till att de inte uppfyller kraven på vetenskap och beprövad erfarenhet.

Tandläkaren är ”grovt oskicklig” och har genom sina olika behandlingar utsatt patienter för risker skriver Inspektionen för vård och omsorg i sin anmälan till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN.
Som HD berättat tidigare har flera patienter klagat på misslyckade och felaktiga behandlingar hos tandläkaren Mohammad Jamal Attar på Alep Dent.
Läs mer: Fortsatt kritik mot tandläkare som felbehandlade patienter
Utöver dessa fall har IVO granskat ytterligare 19 patientjournaler och hittat allvarliga återkommande fel och kompetensbrister inom de sex odontologiska områdena endodonti, parodontologi, bettfysiologi, protetik, kariologi och röntgen. Felen gäller både diagnos och vilken behandling som tandläkaren valt att ge. Tandläkaren har även fått kritik för bristande journalföring och hygienrutiner.
Mohammad Jamal Attar medger att journalföringen kan bli bättre, men säger att Ivo i övrigt har ”totalt fel” i sin bedömning av hans yrkesskicklighet.
– Det finns ingen relation mellan teoretiska och praktiska saker. Min svenska är inte felfri men att jag inte skrivit journalerna rätt betyder inte att jag behandlat fel, säger Mohammad Jamal Attar till HD.
Han är själv kritisk till granskningen och tycker att andra tandläkare än Ivo:s experter borde syna hans arbete.
– Jag har inte gjort något fel, inte ställt fel diagnos eller gett fel behandling. Det är möjligt att en annan tandläkare hade ställt en annan diagnos och gett en annan behandling. Det varierar från tandläkare till tandläkare, vilket som är bäst för honom. Till exempel om jag är bra i rotkanalbehandling så väljer jag den, en annan som är bra i kirurgi väljer att ta bort tanden, säger han.
Ivo konstaterar också att myndigheten och tandläkaren inte har samma syn på saken.
– Det är därför vi gör vår utredning och lämnar över till HSAN som sedan gör sin utredning. Då får tandläkaren svara igen innan HSAN fattar beslut, säger Eva Hansson, enhetschef på Ivo avdelning Syd.
Ivo yrkar i första hand att Mohammad Jamal Attars legitimation återkallas, i andra hand att den prövas under en treårsperiod.
– På avdelning syd vi har 20-25 ärenden per år där vi yrkar på att legitimation ska återkallas. Utifrån mängden ärenden vi har är det ett fåtal.
Statistiskt sett brukar HSAN bifalla Ivo:s första eller andrahandsyrkande. Därmed inte sagt att det blir så i detta fall.
Mohammad Jamal Attar har en rumänsk tandläkarexamen och arbetade som tandläkare i 24 år i syriska Aleppo. 2014 fick han svensk behörighet och arbetade en tid som anställd innan han öppnade en egen mottagning 2016.
Gå till toppen