Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Dygnet runt

Klart med utställning i Helsingborg för naturfotografen Björn Persson

Nästa år öppnas en jätteutställning på Dunkers med bilder av Helsingborgsfotografen Björn Persson.
– Det känns otroligt kul, säger han.

Naturfotografen Björn Persson höll i helgen en föreläsning i Helsingborg och avslöjade då att han kommer att ställa ut sina bilder på Dunkers nästa år.Bild: Stefan Lindqvist
Under de senaste åren har fotografen Björn Persson, född och uppvuxen i Helsingborg, gjort sig ett namn över hela världen. Dels tack vare sina fotografier på utrotningshotade djur, men också för sin kamp för djurens överlevnad.
Läs också Världskänd naturfotograf från Helsingborg vill rädda Afrikas vilda djur från utrotning
Nu är det klart att han dessutom kommer att ställa ut på Dunkers i maj nästa år.
– Ja, det har precis blivit klart och det är otroligt kul. Det är ju lite som att sluta cirkeln eftersom jag kommer härifrån, säger Björn Persson, som numera är bosatt i Stockholm.
– Jag kommer att ställa ut mina bilder i en sal på Dunkers som är 800 kvadratmeter stor, tillägger han.
En av Björn Perssons bilder som finns med i "The real owners of the planet".Bild: Björn Persson
Utställningen heter The thin line och kommer att pågå 25 maj–10 oktober.
– Jag kommer att visa bilder som jag tagit på utrotningshotade djur från hela världen. Titeln på utställningen, The thin line, är också själva budskapet. Nu hänger det på en väldigt skör tråd om vi ska kunna bevara de här mäktiga och vackra djuren. Och vi måste agera nu, säger Björn Persson.
Aktuella siffror från Världsnaturfonden visar att under 40 år har åttio procent av världens däggdjur utrotats.
Bild från Björn Perssons fotobok "The real owners of the planet".Bild: Björn Persson
Björn Persson har sedan flera år tillbaka själv tagit ställning. Han började med att engagera sig i viltvård och antitjuvskytteprojekt.
Numera använder han sig av sin kamera som vapen. Han tar bilder hotade djurarter och en stor del av inkomsterna skänker han till arbetet för att rädda djuren undan utrotning. Bara under de senaste två och ett halvt åren har han samlat in två miljoner kronor.
Ännu mer kommer in från hans senaste projekt, fotoboken "The real owners of the planet", som släpptes i höstas.
– Första upplagan på 2 000 exemplar har nästan sålt slut. Det är väldigt bra för en stor och dyr fotobok. Nästa år kommer det att bli en ny upplaga som ska få en ännu mer internationell lansering.
Björn Persson är optimist och tror att utvecklingen går att vända.
– Mänskligheten har lyckats med stora saker tidigare. Som att avskaffa slaveriet och skapa ett jämlikt samhälle. När det gäller tjuvskyttet så stannade utvecklingen av i år och det ser jag som positivt.
– Men det krävs också politiska beslut på hög nivå för att vi ska kunna rädda de hotade djuren, säger Björn Persson.
Gå till toppen