Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sanering av gifttomt i Åstorp dröjer ytterligare

Sanering av marken vid Norra Vallgatan där Svensk Jordförbättring hade deponerat flera tusen ton natriumsulfat och diverse andra kemikalier har diskuterats sedan 2006. Trots ett tidigare fullmäktigebeslut om metod lyfts nu frågan på nytt.

Saneringen av giftupplaget på Norra Vallgatan i Åstorp får vänta.Bild: Ole Nicolaisen
Deponin vid Norra Vallgatan i Åstorp var ett svartbygge och redan hösten 2006 grävde kommunen ett skyddsdike kring tomten för att kemikalierna inte skulle rinna ut i Humlebäcken med regnvattnet.
Läs också Sanering av gifttomt i Åstorp dröjer ytterligare
Sedan dess har det varit otaliga turer och diskussioner kring hur deponin ska hanteras. Konsultföretaget Tyréns gjorde en utredning och gav kommunen fyra förslag på saneringsåtgärder i början av 2014.
Till slut bestämde kommunen sig för en kombination av två alternativ som innebär att marken hägnas in och att alla föroreningar grävs upp och samlas inom inhägnaden. För att hindra att föroreningarna sprids med regnvatten ska också en gummimatta täcka området för att sluta tätt.
Läs också Fyra alternativ för att sanera deponin
Åtgärden beviljades bidrag från Naturvårdsverket på drygt fyra miljoner kronor. Men när kommunfullmäktiges beslut överklagades och saneringen inte kom igång drog myndigheten tillbaka bidraget.
När kommunstyrelsen sammanträdde i förra veckan skulle politikerna ta ställning till handlingsplanen och finansieringen av saneringen. Men istället för att föreslå ett beslut till kommunfullmäktige avslogs ärendet.
– Det blev en majoritet för att avslå finansieringen. Istället väcktes ett nytt ärende om att ändra det fullmäktigebeslut som redan finns, säger kommunstyrelsens ordförande Ronny Sandberg (S).
Läs också Parter överens om deponilösning
Det var Liberalernas Åsa Holmén som yrkade på att avslå finansieringsförslaget och hon fick stöd av Sverigedemokraternas Peter Lindberg. Det väckta ärendet är undertecknat av både Åsa Holmén och Moderaternas Roger Nielsen.
– Vi vill gärna se en annan lösning på deponin. Frågan är om den åtgärd som föreslås idag är hundraprocentigt säker, med övertäckning, säger Åsa Holmén.
Istället vill hon att tjänstepersonerna i kommunen går tillbaka till Tyréns rapport och ser över förslagen på saneringsåtgärder igen.
Läs också Staten drar nu tillbaka fyra miljoner i saneringsbidrag
– Att forsla bort det förorenade är bättre än att övertäcka. Vi vill i alla fall undersöka det och se om det finns andra förslag som är ekonomiskt hållbara och som är bättre för miljön, säger hon.
Ärendet har redan tagit lång tid, vad tänker du om att detta gör att det tar ännu längre tid?
– Ja, det tar längre tid men man har ändå väntat sedan beslutet togs 2016. Det behöver nog inte ta så mycket längre tid utan man kan nog skynda på det, säger Åsa Holmén.
Gå till toppen