Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

Stopp för vindkraftpark vid Rosendal

Det blir ingen vindkraftpark utanför Hyllinge. Mark- och miljödomstolen sätter punkt för Öresundskrafts planer. Boende som engagerat sig mot satsningen är positiva, medan beslutet bekymrar energibolagets koncernchef.

Tankarna på att uppföra sex stora vindkraftverk vid Rosendal utanför Hyllinge presenterades 2012. Tre år senare ansökte kommunala bolaget Öresundskraft om tillstånd tillsammans med entreprenören Peab.
Planerna upprörde många människor. De befarade att de stora vindkraftverken skulle bli en dödsfälla för rovfåglar. Inte minst sedan Rosendals slott fått tillstånd att uppföra en stor våtmark i närheten, en plats som lockar många djur.
Mark- och miljödomstolen sätter punkt för Öresundskrafts planer på en vindkraftpark vid Rosendal utanför Hyllinge.Bild: FREDRIK SANDBERG / TT
För ett år sedan beslöt miljöprövningsdelegationen vid Länsstyrelsen Skåne att avslå ansökan. Grunden var kollisionsrisken för fåglar och fladdermöss. Undersökningar och inventeringar har visat att området är betydelsefullt för flera arter, bland annat den hotade sydfladdermusen.
Öresundskraft menade dock att området var en lämplig lokalisering och att företaget under processens gång anpassat anläggningen till förekomsten av rovfåglar här. Bolaget föreslog även att vindkraftverken skulle kunna stoppas om det visade sig att sällsynta fladdermöss-arter förekom i närheten.
Men Mark- och miljödomstolen gick på miljödelegationens linje och avslog överklagandet. Detta med hänvisning till att det finns flera skyddsvärda fågelarter och fladdermöss, som skulle kunna störas eller dödas av av vindkraftverken. En ledamot – av fyra – hade dock en skiljaktig mening och ville ge klartecken om särskilda skyddsåtgärder genomfördes.
Öresundskraft gav sig inte. Bolaget gick vidare ytterligare en gång och ville att Miljööverdomstolen skulle pröva saken. Men rätten sade nej. Det betyder att ärendet är avgjort.
Stellan Wallenburg i Hyllinge är en av många som har engagerat som mot vindkraftplanerna.
– Vi som bor här omkring är nöjda med beslutet. Det är som att vinna högsta vinsten att slippa att få vindkraftverken här. Vi får väl fira med att ta en tura eller nå't, säger han.
Anders Östlund är koncernchef för Öresundskraft. Han är bekymrad för framtidens energiproduktion i regionen.
– Vår ambition har varit att undersöka och kartlägga de möjligheter som finns att bygga vindkraft. Där vi funnit dem har vi börjat en tillståndsprocess, men det är svårt att komma vidare, motståndet är stort.
Han tror att det blir svårt att bygga vindkraftparker i vår del av världen och det krävs grupper om fyra–fem stora verk för att få lönsamhet.
Anders Östlund säger att han har förståelse för att människor inte vill ha anläggningarna i sin närhet, men att frågan är större:
– Vi behöver mer förnyelsebar energi om vi ska klara klimatomställningen.
Framtiden kan bli att fortsätta att investera mer i kraftvärmeverk, som producerar både el och fjärrvärme, samt solenergi. Men Anders Östlund hoppas även att vindkraft ska kunna ingå.
– Vi planerar för vindkraftverk på Filborna återvinningsanläggning, jag vet inte om det är möjligt, men det skulle vara en viktig symbolhandling, säger han.
Läs också Öresundskraft överklagar – vill bygga vindkraftpark vid Rosendal
Läs också Rovfåglar och fladdermöss stoppar vindkraftspark vid Hyllinge
Gå till toppen