Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Landskrona

Därför blir det ingen fotofestival i Landskrona 2019

Landskrona foto arrangerar biennal istället. Men åtminstone ett uppskattat inslag ser ut att återkomma till sommaren.

Gideon Mendel framför sina förstoringar av vattenskadade bilder. På Citadellet under årets fotofestival.Bild: Sven-Erik Svensson
Ett initiativ till att glesa ut fotofestivalerna kom från Jenny Nordquist och Göran Nyström, avdelningschef respektive verksamhetschef för Landskrona foto — något dess styrgrupp gick med på.
– Till en början var det viktigt att ha det varje år för att förankra sig lokalt och internationellt. Det har vi blivit, och det har gått snabbt. Men nu måste vi titta på hållbarhet, för att kunna växa och utvecklas, säger Jenny Nordquist, som också är fotofestivalens konstnärliga ledare.
– Vi lägger det vartannat år nu. För att få en lika bra fotofestival nästa år måste man börja jobba med den ett år innan, och samtidigt se till att få årets fotofestival att fungera. Det tar för mycket av krafterna, säger Gunlög Stenfelt (L), kulturnämndens ordförande och ledamot i styrgruppen för Landskrona foto.
”Till en början var det viktigt att ha det varje år”, säger Jenny Nordquist, konstnärlig ledare för fotofestivalen och avdelningschef för Landskrona foto.Bild: Britt-Mari Olsson
Gunlög Stenfelt tror inte att man kommer att tappa den stora publik som upptäckt fotofestivalen.
– Det är inget sätt att dra ner, utan att ett sätt att hushålla med våra resurser. Samtidigt kan vi bibehålla och utveckla andra viktiga delar av fotosatsningen, säger Gunlög Stenfelt.
Vad är viktigast?
– Just nu är det att bygga upp det fotohistoriska museet. Delar av det kommer sannolikt att visas upp med en inledande utställning under 2019, säger Gunlög Stenfelt.
Läs också Tyghuset kan bli centrum för fotohistoria
Läs också Fotomuseum ger ljusare självbild
Den fotohistoriska samlingen i Landskrona är redan en av landets största, inklusive HD och Sydsvenskans bildarkiv.
Andra viktiga delar av Landskrona foto som Gunlög Stenfelt nämner är det vetenskapliga samarbetet med Lunds universitet, samt långsiktiga relationer med fotografer.
Ett av Landskrona fotos utåtriktade evenemang kan dock återkomma redan nästa år.
– Fotoutställningarna utomhus har varit väldigt uppskattade av landskronaborna. Det räknar vi att man ska kunna bjuda på även under sommaren 2019, säger Gunlög Stenfelt.
Läs också Fotofestivalen i Landskrona går på djupet med vår tids ödesfrågor
Läs också Hela Landskrona blir utställningslokal under fotofestivalen
Fakta

Landskrona foto

Landskrona foto drivs av Landskrona stads kulturnämnd, och omfattar bland annat utställningar, fotohistoria, forskning, bevarande av det fotografiska kulturarvet, en årlig fotofestival och stöd till samtida konstnärer.

Landskrona foto är utåt mest känt för fotofestivalen i Landskrona, som hållits årligen sedan 2013. Festivalen gör uppehåll 2019 och hålls från och med 2020 vartannat år.

Det konstnärliga residenset — ett stipendium för resa, uppehälle och bostad, samt en studio på Fröfabriken — ingår också i verksamheten.

Bland bidragsgivarna finns regionala, nationella och nordiska kulturorganisationer, samt företag.

Målet är att Landskrona blivit Skandinaviens fotografihuvudstad till 2020.

”Det är inget sätt att dra ner, utan att ett sätt att hushålla med våra resurser” säger kulturnämndens ordförande Gunlög Stenfelt (L).Bild: Mikael Anjou
Utställning på Kasernplan 2016.Bild: Magnus Arvidsson
Gå till toppen