Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

Lugnt EVS utnyttjade derbyslarvet

3–0 till EVS i derbyt. Klasskillnad?
– De var kanske dåliga, men vi gjorde livet väldigt svårt för dem, säger tränare Patrick Aparicio

Klara Andersson (Libero) och Matilda Ekhom defensiva giganter i derbyt.Bild: MATHILDA AHLBERG
Elitserien
Hylte/Halmstad 0
Engelholm 3
Det såg ut som att EVS skulle få en lugn resa mot ännu en seger i den allt längre sviten av sådana. Det slutade också med en klar 3–0-seger (20–25, 17–25, 24–26) i derbyt mot Hylte/Halmstad. Men den var en match som blev jämnare ju längre den led.
– I första set spelar vi väldigt bra och hanterar alla enkla saker. Mycket bättre än vad Hylte gjorde som var lite slarviga, säger EVS-tränare Patrick Aparicio.
I Första set radade hemmalaget från Halland upp anfallsmisstag och EVS drog snabbt ifrån och Vilma Anderssons block till 6-1 tog Hyltecoach Dick Runeson timeout. Matchen blev något jämnare, men det var EVS som hade full kontroll på setet.
– Det blev en del gratisbollar och enkla försvarshandlingar och vi kunde bygga upp ett momentum och spela med energi, utvecklar Patrick Aparicio.
10 000-kronorsfrågan när det inte stämmer för ett lag är alltid: "Var motståndet dåligt, eller var det ni som gjorde dem svaga?"
– Det beror på vilken sida av nätet man står på säger, EVS-tränaren med ett skratt. De var kanske dåliga, men vi gjorde livet väldigt mycket svårare för dem då vi följde taktiken i framför allt de två första seten. Då blev det svårt för Hylte.
EVS matchade unga Mathilda Ekholm och det märkte så klart hemmalaget.
– De jagade henne ett bra tag med serven, men hon stod upp och var väldigt bra.
18-åringen från Ystad stod för elva mottagningspoäng.
– De försökte, men hade bevisligen inte mycket för det.
Hylte/Halmstad har presterat bra under året och ett derby gör sitt till. Det blir en speciell typ av anspänning, nerver och det kan vara närmare till misstag och slarv. Därför valde också EVS att lägga upp taktiken utefter det.
– Vi satsade på försvar och mottagning. Bollarna vi hade kontroll över kunde vi hantera väl och genom ett stabilt försvar kunde våra duktiga spikers jobba. De spelar väldigt smart och slår hårt. Tufft att försvara sig mot.
Efter två stabila set blev tredje mindre stabilt. Hylte/Halmstad hade till och med ledningen med två bollar till 15–13 innan EVS tog timeout och samtidigt tog över händelserna.
Att det skulle vara Sophie Carpentier som gav EVS matchboll och att det var Hylte/Halmstad som gav segern, genom ännu en av många anfallsmissar speglade på något sätt matchbilden i ett miniformat.
EVS kanadensiska proffs, Sophie Carpentier gjorde ännu en stormatch och bar offensiven med sina 37 poäng. Systrarna Andersson, Klara och Vilma till förnamn hade också tunga roller. Vilma som passare och Klaras liberospel vara bra, men stack ändå inte ut.
– Klaras mottagning var bra, men samtidigt var alla bra. Så skulle jag faktiskt vilja uttrycka det. Alla var bra. När alla bidrar så är det extra kul.
Gå till toppen