Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sänkt skadestånd för ängelholmare som drev pirat-tv-nätverk

I våras dömdes 37-åringen för att ha drivit ett pirat-tv-nätverk i nordvästra Skåne. Han krävdes på över 800 000 kronor i skadestånd till tv-bolagen Viasat och Canal digital. Nu sänker hovrätten summan rejält.

Det var i maj som ängelholmaren dömdes för brott mot avkodningslagen. Sedan 2014 hade han tjänat pengar på att låta privatpersoner ta del av Viasats och Canal digital tjänster utan att betala för abonnemang.
Påföljden blev villkorlig dom och 37-åringen krävdes på 850 000 kronor i skadestånd.
Men när ärendet togs upp i hovrätten ändrades domen. Framför allt handlar det om att skadeståndssumman sänktes till en fjärdedel – drygt 200 000 kronor. Ängelholmaren ska även betala 80 dagsböter.
Enligt hovrätten står det klart att mannen drivit ett så kallat cardsharing-nätverk.
Däremot anser hovrätten att det endast finns tillräcklig bevisning för att mannen sålt olagliga tv-tjänster till 34 kunder. Inte 44, som i tingsrättens dom.
Dessutom anser man inte att det är bevisat att alla kunder haft tillgång till tv-bolagens fulla utbud, utan räknar istället med basutbudet. Det ger ett betydligt lägre skadestånd.
Brott liknande det som ängelholmaren dömts för är som regel svårupptäckta, och sker ofta i det fördolda. Under våren 2017 uppmärksammades polisen på hans verksamhet och i september gjordes tillslag hemma hos honom och flera av hans kunder.
Läs också Koordinerat tillslag mot pirat-tv-nätverk i Ängelholm och Helsingborg
Vid husrannsakan hittades digitalboxar installerade med en mjukvara som gör att tv-abonnemang kan delas av flera användare. Bland bevisningen finns också kundernas inbetalningar med jämna belopp på 37-åringens konto.
De privatpersoner som köpt tjänsterna har också gjort sig skyldiga till brott, och måste betala böter och skadestånd.
Gå till toppen