Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

SM-fest ska lyfta taekwondon

Sveriges bredd och elit intar Helsingborgs arena i helgen. Tävlingsgeneralen Gibriel Jatta slår ett slag för sporten taekwondo och hoppas på SM-effekt.

Gibriel Jatta är tävlingsgeneral för SM i taekwondoBild: Sven-Erik Svensson
Ordna boende för 500 aktiva och drygt hundra ledare. Fixa med flygförbindelser och transport för de internationella domarna som ska döma. Plus hålla ordning på alla andra detaljer och nya som tillkommer i sista ögonblicket.
Gibriel Jatta från klubben Tian Dao vet att han lever. Han är spindeln i nätet när Helsingborgs taekwondofamilj med gemensamma krafter ser till att en av de största kampsportstävlingarna som arrangerats i Helsingborg genomförs.
På lördag avgörs SM. Dagen efter tar ungdomarna över mattorna i Helsingborg Arenas A-hall. Till mästerskapet kommer lag från hela landet. Den yngsta deltagaren är sju år, den äldste 60.
– Senaste månaden har vi lagt ner tre till fyra timmar per dag för att få allt i ordning. Det ska bli skönt när allt är färdigt, säger Gibriel Jatta.
Även om det är slitsamt hoppas Gibriel Jatta och alla andra som brinner för sporten i nordvästra Skåne bli belönade.
– Det här möjliggör för oss att exponera sporten i stan. Det kan hjälpa klubbar med rekryteringen av medlemmar. I min klubb kan vi kanske också få ekonomi att åka på fler tävlingar.
I arenan rullas ut åtta tävlingsmattor ut. Där kommer pågå kamp från morgon till sen eftermiddag.
Utanför tävlingen finns bland annat möjlighet för publiken att prova på-tillfällen under ledning av instruktörer.
De nordvästskånska klubbarna ställer upp med flera deltagare. Bland annat finns Helsingborgs kampsportsklubbs Rim Bayaa, med internationella framgångar på meritlistan, med i startfältet. Gibriel Jatta, som bland annat representerat Gambia i OS i Aten 2004, tror flera lokala fighters kan hävda sig.
– Det finns många som har chans att ta medalj. Det kan bli något guld också.
Själv kommer han inte vara aktiv.
– Jag kan ju inte stå på mattan och sparka samtidigt som vi ska organisera ett SM, säger Gibriel Jatta, och skrattar.
Vad ser du mest fram emot?
– Nico Davis, en av de allra största i Sverige, gör comeback. Det ska bli kul och intressant att se honom.
Gå till toppen