Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Höganäs

Ekonomichef döms för att ha länsat kassan på Kullaföretag

Ekonomichefen använde företagets pengar för privat konsumtion. Nu döms hon för grov trolöshet mot huvudman och ska betala tillbaka drygt 620 000 kronor.

Bild: Daniel Kihlström / TT
Det var i samband med att ekonomichefen fick ekonomiska bekymmer som ett företag i Kullabygden plötsligt upptäckte att allt inte stod rätt till. Kronofogden hörde av sig i april för att göra utmätning på chefens lön.
Då upptäckte ägaren att stora summor pengar överförts från företagets olika konton till kvinnans bankkonto. Det gjordes även insättningar på hennes sambos konto och det handlades en pool, åktes på resor och betalades privata räkningar med företagets pengar.
Enligt polisutredningen försvann runt 630 000 kronor från företaget under ett drygt år.
Nyligen ställdes kvinnan inför rätta för grov trolöshet mot huvudman. Hon nekar till brott. Hon menar att hon haft ägarnas samtycke att göra det hon har gjort och säger att de bland annat godkänt att hon får låna flera hundratusentals kronor.
Ägarna har dock tillbakavisat detta. Några skriftliga bevis för att ett lån skulle ha existerat finns inte.
Tingsrätten konstaterar att ägarnas berättelse är trovärdig, medan kvinnan varit "mycket vag" kring frågan om samtycke. Eftersom företaget vid tidpunkten för händelserna hade dålig ekonomi, ser tingsrätten det också som "verklighetsfrämmande" att man skulle ha lånat ut så mycket pengar.
Tingsrätten anser kvinnan i sin roll som ekonomichef missbrukat sin förtroendeställning och dömer henne för flera fall av grov trolöshet mot huvudman. Hon döms för att ha fört över 324 000 kronor till sitt eget bankkonto, använt drygt 44 000 för att betala privata utgifter och köpt en pool för drygt 60 000 kronor.
Hon döms också för flera andra privata köp men frias på två punkter - en resa samt ett inköp av kläder som tingsrätten menar varit för företagets räkning.
Sammanlagt handlar det om drygt 620 000 kronor som försvunnit från företaget. Enligt tingsrätten ligger straffvärdet på tio månaders fängelse. Men man tar hänsyn till att kvinnan fick sparken från sitt jobb och att hon är sen tidigare ostraffad.
Istället blir påföljden villkorlig dom i kombination med 150 dagsböter a 50 kronor. Sen tidigare har tingsrätten beslutat om kvarstad på kvinnans egendom på nästan 650 000 kronor. Det ändras nu till de dryga 620 000 kronorna som tingsrätten anser är bevisat.
Gå till toppen