Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

Rena loppiskön när det är jul igen – på Fredriksdal

Redan innan grindarna öppnades var kön lång för att komma in till julen på Fredriksdals friluftsmuseum. Goa Gubbar stod vid entrén och hjälpte folk att komma i stämning genom att dra traditionella jullåtar på sina klaver.

Att besöka Jul på Fredriksdal har för många blivit lika mycket tradition som att fira själva julen. Det är ett omtyckt och populärt evenemang som skiljer sig en del från andra julmarknader. Den stora friluftsparken med sina gamla miljöer, som minner om livet från förr, gör den speciell.
Inger och Todde Ströberg hittar rätt direkt. De har spetsat in sig på gamla julgranskulor i glas.Bild: Sven-Erik Svensson
Några som brukar hitta hit varje år är Inger och Todde Ströberg från Mörarp. Och de har ett speciellt mål:
– Allra först går vi till ”dansken” – han har så många fina gamla julgranskulor. Jag älskar dem, säger Inger Ströberg.
– Riktiga kulor, inte sånt krafs man köper i affärerna nu.
De köper inte bara till sig själva, det blir också kulor i en och annan julklapp.
Det blev redan tidigt trängsel hos Gitte Bendtzen som sålde kransar och hyacinter.Bild: Sven-Erik Svensson
Det finns gott om bodar och och stånd och varuutbudet varierar stort. Här finns allt från gamla ting till korvar, godis och bröd. Men här bjuds också på en del mathistoria som är alldeles gratis.
I den knuttimrade gården Ågård från början av 1800-talet är långbordet dukat med gröt, långkål, korv, fläskkött och en del annat.
Christina Hultman som är guide på Fredriksdal berättar hur det var på den tiden.
– Det var bara vid jul man hade färskt kött, annars var det saltat. Och man hade inte så mycket kött heller. Men vid jul stod maten framme hela dagen så att man kunde ta en bit då och då, förklarade hon.
Ann-Marie och Bertil Eriksson lyssnar intresserat. De är också trogna gäster på Fredriksdal. De föredrar denna julmarknad framför andra.
– Här är inte så mycket tingeltangel utan mer riktiga grejer, hantverk och sånt.
Åse Åkesson och Christina Hultman berättar för Kerstin Johansson och Ann-Marie Eriksson om mattraditioner i början av 1800-talet.Bild: Sven-Erik Svensson
Efter besöket i Ågård fortsätter de på matspåret.
– Vi är på jakt efter sylta. Det brukar vi alltid köpa här. Det är typiskt jul och det vill vi ha, säger de.
De Goa gubbarna, som för övrigt heter Lennart Månsson, Bo Nyander och Olle Duvner, har lämnat entrén och tar en paus inne i parken. De kommer från Folkdansens vänner i Helsingborg och brukar spela på olika evenemang i parken.
– Det började nog på midsommar, då är det vi som står för hela evenemanget, sedan har det blivit mer och mer, berättar Lennart Månsson.
Han tycker det är väl så trevligt att medverka så här i juletid.
– Det är så roligt med alla barn som är så engagerade, säger han.
Jul på Fredriksdal pågår 7–9 december. Fredagen till kl 19, lördag och söndag kl 11–18.
Inte så mossigt.Bild: Sven-Erik Svensson
I en jämn ström kommer besökarna när Fredriksdal öppnar för julen.Bild: Sven-Erik Svensson
Vad är väl julen utan en riktig tomte? Bakom skägget gömmer sig Klas Manecke.Bild: Sven-Erik Svensson
Gå till toppen