Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ängelholm

Restaurangchefen samlar julklappar för femte året

Han märker att intresset och viljan att ge ha ökat. För femte året drar Viktor "Viggo" Celander i gång sin julklappsinsamling till Skyddsjouren i Ängelholm.

Viktor "Viggo" Celander startade julklappsinsamlingen för fem år sedan då han jobbade på Telegrafen. Nu jobbar han på Harrys men vill att insamlingen följer honom.Bild: Evelina Gunnarsson
Det började med att Viktors mamma såg en julklappsinsamling på ett hotell i Malmö. Julklapparna skulle delas ut till hemlösa.
– Jag har mamma att tacka för idén. När hon kom hem pratade hon om det med alla, att det fortfarande fanns hopp för mänskligheten, säger Viktor Celander som är initiativtagare till julklappsinsamlingen och restaurangchef på Harrys i Ängelholm.
– Jag och mina syskon har aldrig haft de problemen, det blev en tankeställare för oss. Då kan jag med små medel se till att hjälpa andra i stället, fortsätter han.
Första insamlingen hölls för fem år sedan. Viktor arbetade då på Telegrafen och drev insamlingen i samverkan med restaurangen.
– Första året var tuffare. Min tanke var att skänka julklapparna till barn som far illa i Ängelholm och jag tog kontakt med socialen i Ängelholm men blev runtskickad. Jag insåg att det skulle ta för lång tid och ringde det som hette Kvinnojouren då, som i dag heter Skyddsjouren. Där behövdes ett samtal.
De första två åren gjorde han insamlingen tillsammans med Telegrafen, de tre senaste med Harrys, allt beroende på var han jobbat.
– Jag vill att det här är min insamling och att den följer mig.
Klapparna får kosta maximalt 200 kronor och ska vara väl märkta med kön, kläder ska vara märka med storlek och ålder för leksaker. Även julklappar till mammor eller pappor är välkomna och vem som helst får lämna sin julklapp på Harrys i centrala Ängelholm.
– Här är personal även på dagarna, det är bara att knacka på eller skriva till vår facebooksida innan för att bestämma en tid.
Sedan lämnas julklapparna några dagar innan Skyddsjourens julfest. Det går att lämna paket fram till den 15/12.
– Det här tar inte så mycket tid. Nu är det mycket som går på rutin och jag har kolleger som hjälper till. Tidigare har jag tyckt att andra Harrys-restauranger kunnat haka på och göra något liknande och i år kan varje lokal restaurang hjälpa en lokal organisation. Dessutom går 20 kronor för varje såld Harrysburgare till stiftelsen Tappra barn, säger Viktor.
Tack vare samarbetet med sina arbetsplatser har Viktor under de fem åren haft en plattform att stå på. När det gäller sociala medier och marknadsföring är det en stor hjälp. Dessutom ser han till att sprida ordet på restaurangen.
Under de fem åren har flera personer och familjer varit återkommande. Intresset och viljan att lämna paket har ökat.
– När folk kommer hit och lämnar paket vill de gärna förklara varför de lämnar. Jag har en familj som har gjort det till en grej. De kommer hit och äter och lämnar paketen. Föräldrarna lär barnen att alla inte har det så bra ställt som vi. En dam tyckte att hennes barnbarn hade allt så hon lämnade deras klappar här i stället.
Vad får du för reaktioner?
– Alla är väldigt positiva och många ville ge mig en kram när de lämnar sina paket. Många vill också höra historien om varför jag gör det här och folk är väldigt nyfikna på Skyddsjourens verksamhet, säger han.
Rekordet är 361 insamlade julklappar och Viktor hoppas få in ännu fler i år.
– Främst vill jag hjälpa de i Ängelholm, men skulle det blir något över så går det till de andra Skyddsjourerna.
Tänk på detta!
Julklapparna får max kosta 200 kronor.
Märk varje julklapp med vilket kön den riktar sig till, storlek på eventuellt klädesplagg, vilken ålder eventuell leksak riktar sig till och om de till exempel behövs något för att kunna använda julklappen, till exempel en dvd-spelare. Även paket till vuxna är välkommet.
Gå till toppen