Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Skolchefen: ”Låg hotbild” mot Björnekullaskolan

I eftermiddag får vårdnadshavare information om nästa steg.

Efter ett lägesmöte på fredagsförmiddagen är Åstorps skolchef Annika Hoppe lite lugnare.
– Utifrån polisens perspektiv menar de att det är en väldigt låg hotbild. Men vi ska sätta oss ner och bestämma vilka åtgärder vi behöver framåt. Vi kommer att gå ut någon information till vårdnadshavare på Edwise [skolportalen] om detta i eftermiddag, säger hon.
På mötet deltog bland annat polisen, räddningstjänsten, skolförvaltningens ledning och kommunens kris- och säkerhetssamordnare.
En första information om hotet skickades ut till alla vårdnadshavare via skolportalen på torsdagskvällen, på flera språk. Lärare på skolan hade också fått viss information så att de kunde besvara frågor om de blev kontaktade.
Många föräldrar valde att hålla sina barn hemma från Björnekullaskolan idag, fredag. Men även föräldrar till elever på andra skolor har påverkats.
Läs också Elev på hotade Björnekullaskolan: ”Man blir frustrerad över att man inte har någon makt”
– Det hör till saken andra skolor har undervisning på Björnekullaskolan, i språkval. Och då vet jag att det är färre elever i de klasserna idag än det brukar vara, säger Annika Hoppe.
Flera satte också hotet i samband med den mindre brand i en korridor på Björnekullaskolan som inträffade på måndagseftermiddagen.
– Diskussionen rasar på webben, det är allmän hysteri, säger en förälder.
Det är en uppgift som skolchef Annika Hoppe inte kan bekräfta.
– Vi kan inte se något samband, men det är också en spekulation som jag inte kan göra. Det här är ett polisiärt ärende nu, säger hon.
Enligt uppgifter från elever ska texten ”schoolshooting is coming soon” stått på en skoltoalett flera dagar innan torsdagen. Men enligt Annika Hoppe var det först på torsdagen vid lunchtid som skolledningen på Björnekullaskolan fick höra talas om klottret av några elever, och informerade uppåt i förvaltningen.
Sedan hölls ett möte där man beslutade att kalla in väktare och att låta skolhälsoteamet finnas på plats under fredagen.
På måndag görs också en första utvärdering av insatserna och av informationen.
– Vi samlar ihop allting och tittar på vad som var bra och inte bra, vad vårdnadshavarna återkopplat. Nu är det för tätt inpå.
Annika Hoppe utesluter inte att man i framtiden får mer låsta skolor i Åstorp.
– Man måste etablera ett utökat säkerhetstänk. Vad kan man göra i förebyggande syfte? Ska alla dörrar vara öppna? Man ska kanske ha tankar kring att ha en tydlig reception med bemanning. Skolan är inte en offentlig plats och där ska inte vara obehöriga, men vi måste kanske tänka mer strategiskt kring sådana saker.
Hade man agerat så här för tio år sedan, innan skolskjutningen i Trollhättan?
– I allmänhet tar samhället det mer på allvar än vad man gjorde för tio tjugo år sedan. Men man kan aldrig negligera sådana här hotbilder. Man måste hitta en balans för att säkerställa trygghet hos våra elever och personal.
Gå till toppen