Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Palmolja fortfarande kvar i pepparkakor

Skövling av regnskog och cancerframkallande ämnen – trots alla larm är palmoljan kvar i många sorters pepparkakor ute på svenska butikshyllor. Den omdiskuterade ingrediensen finns kvar, fast nu i certifierad form.

Palmolja i kakan? Den kan vara certifierad – men vad betyder egentligen det? Arkivbild.Bild: Anders Wiklund/TT
Det sägs att man blir snäll av att äta mycket pepparkakor. Hur det är med den saken är oklart – desto klarare är att konventionell tillverkning av en vanlig ingrediens, palmolja, har bidragit till regnskogsskövling, enligt Världsnaturfonden (WWF).
Certifieringar kan motverka utvecklingen och skydda skogen, och många svenska pepparkakstillverkare bakar numera med certifierad olja.
Men det finns fler problem.
Visserligen har palmoljan till viss del ersatt det omdiskuterade transfettet. Men samtidigt har det visat sig att palmoljan, som har hög koncentration av mättat fett, innehåller farliga ämnen.
EU:s livsmedelsorgan Efsa har tidigare larmat om att så kallade glycidylestrar, som bildas vid raffinering, tros öka risken för cancer. Svenska rekommendationer för intag av palmolja saknas.
– Men det är klart att Livsmedelsverket vill att industrin ska hålla nere halterna eftersom det är otrevliga ämnen som kan bildas vid tillverkningen av palmolja, säger verkets toxikolog Lilianne Abramsson.
Ändå finns oljan nästan överallt: i tandkräm, smörgåsmargarin, modersmjölksersättning, tvål, djurmat, glass, bröd, kex. Och i pepparkakor – enligt innehållsdeklarationer på flertalet pepparkakor och pepparkaksdegar som saluförs i handeln.
Varför?
Konsistens och pris
Lågprismärket Eldorado, ägt av Axfood, bakar pepparkakor med så kallad RSPO-certifierad palmolja av flera skäl.
– Det är både en fråga om konsistens och pris, säger presschef Claes Salomonsson och tillägger att Axfood jobbar för att bli av med palmolja i sitt sortiment på sikt.
Göteborgskex har valt att rata palmolja helt.
– Fullständigt. Det är våra konsumenter som efterfrågat det, säger kommunikationschef Ulrika Sten på Orkla Confectionery & Snacks som äger Göteborgskex.
Varumärket Gille saluför tre julpepparkakor varav två utan palmolja. På sikt hoppas man fasa ut palmoljan helt.
– Vi har bytt ut recepten efterhand. Det är gamla hederliga recept, så det tar tid att utveckla, säger Mikael Carlsson, vd på Continental bakeries som producerar Gille pepparkakor.
De kaktillverkare som använder palmolja uppger att den är certifierad, något som Världsnaturfonden uppmuntrar till.
Men innebär det alltid att oljan i kakan är schysst tillverkad? Nja, säger Margareta Renström, rådgivare inom marknadsförändring på Världsnaturfonden.
– Det kan vara både och, säger hon och jämför certifieringen av palmolja med att köpa så kallad "grön el":
– Du gynnar det – men vet inte om elen som kommer via dina ledningar är grön.
För att vara på säkra sidan kan tillverkare även ställa krav på fysisk spårbarhet för att få veta var oljan i kakan kommer ifrån. Men alla olika nivåer av certifiering och krav på spårbarhet – och vad det egentligen betyder – utgör en djungel. I alla fall för den vanliga konsumenten.
Den som läser på kakornas innehållsförteckningar blir sällan klokare, konstaterar Margareta Renström.
– Det finns produkter som innehåller palmolja, men det står på förpackningen att den är certifierad. Olyckligt, det hjälper inte konsumenten.
Fakta

Det här är palmolja

Cancerframkallande?

Enligt Livsmedelsverket innehåller många livsmedel med vegetabiliska oljor glycidylestrar och 2- och 3-MCPD-estrar. Högst halter har hittats i palmolja.

2- och 3-MCPD-estrar påverkar olika organ beroende på hur mycket av ämnet man fått i sig. Mest känsliga är njurarna.

Glycidylestrar (GE) kan öka risken för cancer.

Ämnena 2- och 3-MCPD-estrar och glycidylestrar bildas när vegetabiliska oljor, framför allt palmolja, renas vid hög temperatur

Hur farligt är det?

Enligt Livsmedelsverket skadar den mängd vi får i oss inte hälsan. Samtidigt skriver verket på sin hemsida att vi ändå "bör minska mängden vi utsätts för" för att ha en säkerhetsmarginal.

Certifierad olja?

Ungefär 20 procent av palmoljan är RSPO-certifierad. Det finns flera olika certifieringar och hållbarhetsstandarder, bland annat Rainforest Alliance.

Certifieringen är kritiserad. Bland annat av Greenpeace hänvisar till att den enklaste formen av certifiering inte ger någon garanti för att den palmolja som används faktiskt är certifierad.

Viktig för tredje världen?

Ja, produktionen erbjuder människor arbete och en försörjning samt exportintäkter. Merparten av olja produceras i Indonesien och Malaysia. Men konventionellt producerad palmolja är ett problem då stora områden regnskog skövlas till förmån för oljepalmsodlingar, enligt Världsnaturfonden

Källor: Livsmedelsverket , Världsnaturfonden, Greenpeace, EFSA

Fakta

Är det palmolja i pepparkakan?

Är det palmolja i pepparkakan – och vet man var oljan kommer ifrån? Så här svarar tillverkarna:

Nyåkers:

Nyåkers har en sorts pepparkakor som uppges vara palmfri. Övriga förpackningar saknar information om palmoljan som finns i kakorna, och företaget svarar ej på TT:s frågor.

Certifiering: Oklart

Spårbarhet: Oklart

Ica:

Icas egna pepparkakor innehåller palmolja.

Certifiering: RSPO-certifierad

Spårbarhet: " Den segregerade oljan spåras till kvarn."

Eldorado:

Dessa pepparkakor innehåller vegetabiliskt fett som innehåller en blandning av palm-och rapsolja.

Palmoljan är RSPO-certifierad.

Spårbarhet: Nej. "Har inte hela spårbarheten", säger tillverkaren.

Gille:

Har successivt fasat ut palmoljan i sina pepparkakor och har numera bara en pepparkaksprodukt som innehåller palmolja.

Certifiering: RSPO–certifierad

Spårbarhet: Segregerad

Göteborgskex

All palmolja borta ur pepparkakorna sedan 2016.

Annas pepparkakor:

Skriver på hemsidan att "pepparkakor bakas med margarin där en blandning av olika oljor ingår och palmolja är en av dessa."

Certifiering: RSPO–certifierad

Spårbarhet: Segregerad palmolja

Skogaholm:

Saluför pepparkaksdeg som innehåller palmolja.

Certifiering: Ja, RSPO-certifierad.

Spårbarhet: Ja, "spårbar till kvarnen".

Änglamark:

Pepparkakor och pepparkaksdeg från Änglamark bakas med ekologisk palmolja.

Certifiering: RSPO IP certifierad

Spårbarhet: Fysiskt spårbar till odlingen.

Coop:

Pepparkakorna innehåller inte palmolja, utan bakas på shea och kokos.

Källor: Tillverkarnas hemsidor, innehållsförteckningar samt presstjänster

Fakta

RSPO-certifiering och spårbarhet

RSPO – Roundtable on Sustainable Palm Oil – är ett regelverk som ställer krav på bland annat arbetsvillkor och skydd för regnskog:

"Inga nya plantager får röjas i vad som är kvar av orörd regnskog och andra viktiga ekosystem".

Endast en certifiering är ingen garanti för att palmoljan är schysst producerad.

Vill man veta var exakt den certifierade palmoljan kommer ifrån så finns fyra olika handelssystem och certifieringsordningar inom RSPO:

• Identity Preserved: Här hålls certifierad palmolja från ett ursprung separat från palmolja som inte är certifierad genom hela värdekedjan. Oljan blir då helt spårbar tillbaka till sitt ursprung.

• Segregerad: Här hålls certifierad palmolja separat från icke-certifierad palmolja genom hela värdekedjan – men den blandas med certifierad palmolja från annat ursprung. Oljan kan inte spåras hela vägen, dock tillbaka till kvarnen.

• Mass balance: Certifierad och icke-certifierad palmolja blandas. Oljan är inte spårbar.

• Book and Claim: Det här är snarare ett symboliskt verktyg att stötta produktionen av certifierad palmolja: en viss summa betalas till en producent som odlar certifierad palmolja. men oljan som någon köpt är inte spårbar, och den kan vara både konventionell eller certifierad.

Källa: WWF, Greenpeace , hallbarpalmolja.se

Gå till toppen