Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Flygarna som var kända som "En sexa Skåne"

På lördagen såg en ny bok om uppvisningsflygarna i Team 60 dagens ljus. Något som lockade många flygaress till flygmuseet.

Nils-Olof Lindberg och Torsten Sjöberg är några av de som ligger bakom boken om Team 60. Nils-Olof Lindberg var med när Team 60 startade.Bild: Joakim Andersson Lee
Några av de 45 senaste årens skickligaste piloter samlades på flygmuseet under lördagen. Orsaken var en ny bok om flygvapnets uppvisningsgrupp Team 60.
Den bildades redan 1974 av instruktörer vid krigsflygskolan F5 i Ljungbyhed. Två år senare fick gruppen namnet Team 60. Gruppen har alltid använt flygplanet SK 60.
En som var med från starten var Nils-Olof Lindberg.
–För en pilot är det den ultimata utmaningen. Vi blev ett tajt gäng och man fick mycket uppskattning, säger han.
Han är en av flera som arbetat med den nya boken.
Team 60 fick också ett inofficiellt namn: "En sexa Skåne". Ett smeknamn som syftade på att det var sex flygplan i gruppen och att man var baserade här.
– Men det gillade inte flygvapenledningen. Man var ju engagerade i nykterhetskampanjen "Spola kröken" vid den tiden, säger Nils-Olof Lindberg.
Team 60 under flygets dag i Ljungbyhed 1986.Bild: Britt-Mari Olsson
När F5 lades ned följde Team 60 med flygskolan F10 i Ängelholm.
I dag finns Team 60 i Linköping. Och dagens uppvisningsteam reste till Ängelholm för att vara med på bokpremiären.
Magnus Bragvad, ledare för dagens Team 60 , höll tal. "Alla som varit med i Team 60 genom åren brinner lite extra för gruppen", säger han.Bild: Joakim Andersson Lee
–Mina hjältar sitter i det här rummet. När man var elev var det er man såg upp till, sa Magnus Bragvad, som är ledare för dagens Team 60 när han höll tal.
Ett femtontal personer har bidragit med texter till den nya boken som också är Svensk flyghistorisk förenings årsbok för 2019.
– Det är många intressanta berättelser. Och alla detaljer kommer nog intressera flygnördarna, säger Nils-Olof Lindberg.
Gå till toppen