Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

De föreslås leda nämnder och styrelser i Bjuv

Efter oenighet om barn- och utbildningsnämndens ekonomi föreslås nya namn som ordförande och vice ordförande: socialdemokraten Kenneth Bolinder och centerpartisten Krister Nilsson. Den nya tekniska nämnden föreslås ledas av Alf Nilsson. Liselotte Ljung tar troligen över ordförandeklubban i byggnadsnämnden.
Allt pekar på att Anders Månsson (S) blir kommunalråd på heltid en mandatperiod till.Bild: Rickard Dighammar
På torsdag 13 december är det årets sista kommunfullmäktige. Då ska samtliga ledamöter i de kommunala nämnderna och styrelserna väljas. På mötet avgörs också vilka som får ordförandeposterna.
Efter oenighet om barn- och utbildningsnämndens ekonomi avsade sig socialdemokraterna Annsofi Fridehjelm och Caroline Wegner, ordförande respektive vice ordförande sina platser i fullmäktige.
Det stod klart att partiet hade andra namn i tankarna till de två topposterna i nämnden. De som nu föreslås är Kenneth Bolinder (S) och Krister Nilsson (C).
Alf Nilsson (S) föreslås som ordförande i den nya tekniska nämnden. Förslaget att inrätta en särskild nämnd, kom till efter att man sett ett ökat antal ärenden i takt med att det byggs och anläggs mer i kommunen.
Tidigare hanterades de tekniska frågorna i ett utskott under kommunstyrelsen.
Ordförande i vård- och omsorgsnämnden blir Ulrika Thulin (S), som redan i mars presenterades som partiets kandidat till uppdraget.
Liselotte Ljung (S) som senast varit förste vice ordförande i byggnadsnämnden väntas ta över ordförandeklubban efter Kenneth Bolinder.
Bo Hallqvist (S) ser ut att ta hand om ordförandeskapet i kultur- och fritidsnämnden också denna mandatperiod.
Till uppdraget som ordförande i Bjuvsbostäders styrelse föreslås Stefan Svalö (S), som under den gångna mandatperioden varit suppleant. Svalö var under 16 år kommunråd i Bjuv.
Bjuvs mångårige kommunalråd Stefan Svalö (S) väntas bli ny ordförande i styrelsen för AB Bjuvsbostäder.Bild: Niklas Gustavsson
I kommunstyrelsen ser det ut att bli oförändrat på de två topposterna med Christer Landin (S) som förste vice ordförande efter Anders Månsson. Sverigedemokraterna som ökade stort i valet får oppositionsrådsuppdraget.
Mikael Henrysson, som toppade Sverigedemokraternas valsedel ser ut att bli nytt oppositionsråd på halvtid efter Ninni Lindell (M). Han föreslås också som andre vice ordförande i kommunstyrelsen.
Mikael Henrysson, SD:s förstanamn i Bjuv, ser ut att bli oppositionsråd.Bild: Tom Wall
Sverigedemokraterna som efter valet gick från fyra till elva mandat får nu betydligt ökat inflytande.
Partiet får ny fem platser i kommunstyrelsen, fyra platser i barn- och utbildningsnämnden och vård- och omsorgsnämnden, tre i byggnadsnämnden och tekniska nämnden, samt två i kultur- och fritidsnämnden.
Det nygamla majoritetsstyret får en situation i kommunstyrelsen där de är i minoritet med sex ledamöter i kommunstyrelsen, ställt mot Sverigedemokraternas och Moderaternas sammanlagda sju platser.
Artikeln har korrigerats med rätt partibeteckning för Krister Olsson (C).
Flera namn på ordförandeposterna har varit med förut. Ulrika Thulin (i talarstolen i fullmäktige) blir ordförande i vård- och omsorgsnämnden efter att ha varit förste vice.Bild: Birgitta Johansson
Gå till toppen