Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Staden skickar nya kontrakt till kolonisterna

Kopparhögarna får nya villkor – men frågan om ersättning vid tvångsflytt är inte löst, anser kolonistföreningen.

Stadens mark- och exploateringschef Marie-Louise Svensson hamnade i rampljuset när hon mötte kolonisterna på Kopparhögarna. (Arkiv)Bild: Mikael Anjou
Arga kolonister på Kopparhögarna krävde en rad förändringar i de hyreskontrakt som staden skickade ut i november. I dagarna har flera paragrafer har lagts till med avsikten att förtydliga läget. Delar av styrelsen i Kopparhögarnas koloniförening fick den nya texten i början av veckan.
Enligt Marie-Louise Svensson, stadens mark- och exploateringschef, är nu det nya tillägget till de tidigare kontrakten på väg till koloniägarna för underskrift.
Hon meddelar inget om att det skulle finnas något att förhandla vidare om i ärendet.
I de nya paragraferna får nu stugägarna tolv månaders uppsägningstid om det visar sig att marken är för giftig för att användas som kolonier. Då är det också okej att lämna stuga, trädgård och bohag som det står, om man vill.
Den kolonist som tackar ja, slipper då eventuella hälsorisker med att rota i förorenad jord. Men någon ersättning för stuga eller annan egendom verkar det inte bli. Flera kolonister har luftat oro för att förlora lotten med stugan – sin enda förmögenhet – om kommunen skulle ta tillbaka marken.
Kommunen svarar i en av de nya paragraferna i hyresavtalet.
”Om Jordägaren [kommunen] vid förlängning av arrendetiden [den femåriga hyrestiden] återtar delar av Arrendestället [kolonilotten] ... har Arrendatorn rätt till skälig ersättning”.
Det som ersätts är de utgifter man har haft för byggnader och anläggningar som ligger på den del av kolonilotten som kommunen behöver ta tillbaka.
Det kan tolkas som att löftet om ersättning börjar gälla först från år 2024 – och om kommunen tar bara en del av odlarens koloni.
Koloniägarna på Kopparhögarna är fortfarande bekymrade, förklarar ordförande Jonas Levin.Bild: Mikael Anjou
Jonas Levin, ordförande för kolonisterna på Kopparhögarna, har bett kommunens mark- och exploateringschef om förtydliganden.
– Inget har blivit förtydligat. Det är fortfarande lite luddigt vad som händer om man måste lämna en lott på grund av gifter. Hur blir det med ersättning för stugor då?
Han och vice ordföranden fick de nya villkoren vid ett möte, då inte mycket diskuterades. Därför har han begärt att få klargöranden av både politiker och tjänstemän.
– De bara hänvisar till varandra.
I väntan på större klarhet från kommunen råder han ingen att skriva på det nya avtalet.
Enligt kommunens uppgifter har över 300 kolonister skrivit på de avtal som skickades ut i november. Det är också de som fått det kompletterande avtalet hemskickat för underskrift.
Läs också Kolonister fick lufta både oro och ilska
Läs också Tio frågor om Kopparhögarnas kolonier får svar
Läs också Kolonister får vänta på besked om giftiga jorden
Gå till toppen