Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Utbildningar på Rönnowska och Tycho Brahe läggs ner – beslut väntas på torsdag

För få sökande gör att utbildningen till finsnickare på Rönnowska skolan sannolikt läggs ner. Dessutom försvinner det tekniska fjärde året på Tycho Braheskolan.
Barn- och utbildningsnämnden ska fatta beslutet på torsdag.

Finsnickeriutbildningen i nuvarande form har funnits i på Rönnowska sedan 2011. Den är en del av hantverksprogrammet. Men utbildningen har aldrig lyckats locka särskilt många. Totalt har det under åren antagits 29 behöriga elever. För närvarande går 15 elever där, fördelade på tre årskurser. De kommer att få gå klart sin utbildning men intagningen av nya elever till hösten stoppas, enligt förslaget som barn- och utbildningsnämnden ska ta ställning till på torsdag.
– Tyvärr är det få elever som söker. Det har varit så ganska länge, säger rektorn på skolan Håkan Liljeqvist.
– Vi har försökt marknadsföra utbildningen, bland annat på bomässan och på gymnasiemässan där den fick rätt stort utrymme, men det har inte räckt.
Det är inte heller så att arbetsmarknaden i området skriker efter finsnickare.
– Det hade nog varit ett annat läge om utbildningen legat i Småland.
Fler elever hade gett skolan mer intäkter som gjort att utbildningen kunnat vara kvar. Det hade varit möjligt att ta emot 15 elever. Och 10–12 elever per år hade behövts för att få en sund ekonomi, enligt Håkan Liljeqvist.
HD har tidigare skrivit flera artiklar om många Helsingborgsskolors kamp för att hålla sin budget eftersom tilldelningen av den kommunala kakan inte motsvarat kostnadsökningarna. Den skola som visade störst minus i budgetprognosen i våras, mer än fem miljoner, var just Rönnowska skolan.
– Men nu ser vi ut att klara budgeten 2019, säger Håkan Liljeqvist.
Han förklarar hur det har gått till: Fler elever och färre avhopp från programmen har förbättrat ekonomin. Kostnaderna har minskats genom att vissa lokaler har ”ställts av”. Man har hittat synergieffekter genom samarbete med lärlingsgymnasiet samt minskat antalet tjänster. Ingen har dock behövt sägas upp.
– Det var uppsägningar på gång i somras, men de behövde aldrig verkställas. Det är ganska stor rörlighet bland lärarna, säger Håkan Liljeqvist.
Totalt har Rönnowska skolan nu 130 anställda.
Om barn- och utbildningsnämnden fattar nedläggningsbeslutet på torsdag finns bara en enda finsnickarutbildning kvar i Skåne, nämligen den i Malmö.
På nämndens bord ligger då också förslaget om att slopa ett fjärde tekniskt år på Tycho Braheskolan. Även där viker elevunderlaget.
Gå till toppen