Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Vilsen klumpfisk hittades död utanför Ängelholm

Först lockades de av det varma vattnet. Nu dör de av kyla. Rapporterna strömmar in, från både Danmark och Sverige. På lördagen hittades en av säsongens alla vilsna klumpfiskar, på stranden vid Råbocka utanför Ängelholm.

Kylan i vattnet drev klumpfisken upp på land, vid Råbocka utanför Ängelholm.Bild: Therese Borg (Läsarbild)
Therese Borg var ute på hundpromenad med ett par väninnor när de gjorde det ovanliga fyndet.
– Den bara låg där, alldeles orörd och helt utan skador, berättar hon.
Larmen om klumpfiskar som simmat fel har kommit tätt. Senaste veckorna har personal från Øresundsakvariet i Helsingör ryckt ut till flera platser för att försöka rädda exemplar som kommit in på för grunt vatten. I andra fall får de bilder och rapporter. De flesta är från Danmark, men redan tidigare i vinter har döda fiskar hittats i Ängelholm, Helsingborg och Malmö.
– Jag tror att vi totalt är uppe i mellan 20 och 30 fall nu. Alla är de i samma storlek, från 45 upp till 70 centimeter, berättar Øresundsakvariets chef Jens Peder Jeppesen.
Den säregna fisken är lite av ett mysterium för vetenskapen. Därför är akvariets ledning extra intresserad av att få in rapporter om fynden i de nordliga vattnen.
Läs också Flera räddningsaktioner för strandade klumpfiskar i danska farvatten
Under den varma sommaren har flera individer letat sig in i Kattegatt och Skagerrak hela vägen ned till Själland. Nu, när vinterkylan sänkt vattentemperaturen, letar de desperat efter vägar till varmare vatten igen.
Fynd av klumpfisk i våra vatten är egentligen ovanliga och verkar sammanfalla med plötsligt sjunkande vattentemperatur. Senast det inträffade var 2014, efter en lång varm höst.
– Då samlade vi in nästan 100 stycken, minns Jens Peder Jeppesen.
Fällan för fiskarna är havsströmmarnas olika riktning. Nära botten, där vattnet nu håller en temperatur på knappa tio grader, är strömmen sydgående. Men i det övre vattenskiktet går strömmen norrut och vattnet är bara tre grader varmt. Redan tio grader är för kallt för klumpfisken som försvagas och stiger uppåt. Där får den det ännu värre och förs åt fel håll, förklarar Jens Peder Jeppesen.
Hans forskningsavdelning hoppas kunna bärga någon fisk som kan få leva vidare på Øresundsakvariet. Svenskar som hittar levande fiskar utlovas reseersättning.
– Om de kör hit med den betalar vi både bensin och färjebiljett, säger Jens Peder Jeppesen.
Men redan nu har han tillräckligt många i frysen för att det ska bli klumpfiskundersökningar för barn under det danska sportlovet.
– Ju tätare på de här djuren man kan komma desto mer intresserad blir man, och desto mer angelägen om att värna och beskydda havet.
Fakta

Kan bli stor som en noshörning

Klumpfisken är världens största benfisk och kan bli lika stor som en noshörning, fyra meter lång med en vikt på 2,5 ton. Den största som påträffats i danska farvatten var 218 centimeter lång och vägde 566 kilo.

Klumpfisken är också den fisk som producerar flest ägg. En hona på 1,5 meter kan lägga upp emot 300 miljoner ägg.

Klumpfiskens föda består av maneter, kräftdjur och bläckfiskar som den fångar i ytvattnet i de stora haven där den normalt lever.

Gå till toppen