Annons

Annons

Annons

krönikaChefredaktör Jonas Kanje

Jonas Kanje
Fler prenumererar på HD – ljuspunkter i tidningsbranschen

Text

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Jonas Kanje är chefredaktör för Helsingborgs Dagblad, Nordvästra Skånes Tidningar och Landskrona Posten.

Bild: Sven-Erik Svensson

Annons

Kring 2008 inleddes krisen i tidningsbranschen. Sedan dess har de flesta pilarna pekat i fel riktning. Antalet anställda journalister på dagstidningar i landet har minskat kraftigt.

Krisen är fortfarande påtaglig på många håll – nyligen gick Laholms Tidning i konkurs – men det finns också positiva tecken.

Ett av de allra roligaste är att det blir alltfler som betalar för en prenumeration på tidningen.

Annons

Om man ska nämna en siffra: Det är en bra bit över 1 000 personer fler som har ett abonnemang på Helsingborgs Dagblad idag jämfört med för ett år sedan. Den totala siffran just nu är den högsta vi har sett på i vart fall tre år.

Det här är otroligt viktiga nyheter för oss. Även intäkterna i kronor ökar och eftersom abonnemangsintäkterna blivit ännu viktigare för oss så är det livsavgörande.

Annons

Framförallt beror våra framgångar på att fler väljer att teckna ett digitalt abonnemang. Antalet som läser papperstidningen har minskat stadigt under många år och minskningen kommer sannolikt att fortsätta. Men det går inte så fort som många befarat och vi jobbar hårt med att få ner våra höga distributionskostnader. Slutsats: papperstidningen har många år framför sig i sin nuvarande form.

Alla andra typer av abonnemang ökar: helgabonnemang (papper fredag–söndag och digitalt hela veckan), e-tidningsabonnemang och premiumabonnemang som ger full tillgång till hd.se. Ökningstakten i den sista kategorin är mycket stark – runt 70 procent under 2018.

Ryktet om papperstidningens död är alltså överdrivet. Sant är dock att alla dagstidningar påverkas starkt av trender i omvärlden och att utvecklingen i mediebranschen har varit otroligt snabb och genomgripande.

Nu har vi haft ett par lite bättre år och lärt oss lite mer vad digitaliseringen av världen betyder. Vi har till och med kunnat nyanställa och satsa lite.

Men enormt mycket arbete återstår.

Jag ser fram emot det. Inte minst som arbetet består i det som jag brinner mest för – bra och angelägen journalistik.

Annons

Det vi vet är nämligen att oavsett om du vill prenumerera på en papperstidning eller på en digital tjänst så ställer du i grunden samma krav på oss.

Du vill ha lokala nyheter av alla olika slag, erbjudas granskande journalistik och läsa om spännande människor med en historia att berätta.

Det är precis det vi vill bjuda på, kryddat med en rejäl dos trovärdighet och då och då lite humor.

Klarar vi dina krav är jag säker på att kurvan med antalet betalande prenumeranter kommer att fortsätta uppåt.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan