Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Bidrag till SSU Skåne stoppas av Region Skåne

Region Skåne stoppar utbetalningen av bidrag till SSU Skåne, 250 000 kronor. Detta efter en statlig granskning av hur olika förtroendevalda agerat och uttalat sig inom ungdomsförbundet.

Regionledningen har fått en föredragning av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, Mucf. Myndigheten beslutade redan i förra veckan att inte betala ut statliga bidrag till SSU Skåne, det rörde sig om 60 000 kronor. Detta efter granskningen som visade att ungdomsförbundet hade allvarliga brister i sin demokratiska uppbyggnad, och det rapporterades om homofoba och antisemistiska uttalanden av medlemmar och förtroendevalda.
Både ordförande och vice ordföranden avgick i november, efter avslöjanden i bland annat Kvällsposten.
Mucf:s utredning kom även till slutsatsen att SSU Sverige inte får räkna in SSU Skånes medlemmar när deras statliga bidrag ska beräknas.
– Det var ett tydligt besked, och innebär att enligt våra regelverk så är inte SSU Skåne berättigat till bidrag från oss, säger regionrådet Gilbert Tribo (L).
– Vi kan inte återkräva några bidrag för i år, men regiondirektören har fått i uppdrag att se över reglerna och eventuellt föreslå förändringar.
Gå till toppen