Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Johan Malmberg: Förvirringen om fristaden fortsätter

Johan Malmberg om de senaste turerna om Helsingborg som fristad.

Marcus Friberg (MP) motionerar för att Helsingborg ska aktiveras som fristad.Bild: Sven-Erik Svensson
Det här är en kulturartikel. Analys och värderingar är skribentens egna.
Det var Miljöpartiet som drev frågan att göra Helsingborg till medlem i Icorn och därmed bli fristad för hotade konstnärer.
Inför valet markerade Moderaterna sitt ointresse och fick Helsingborg att pausa som fristad.
Men, när nu kulturnämnden byter ordförande till Cecilia Engström som företräder det fristadsvänliga KD tar det miljöpartistiska kommunalrådet Marcus Friberg chansen på nytt. På tisdagen lämnade han in en motion om att Helsingborg snarast ska aktivera sitt medlemskap och ta emot en ny fristadskonstnär.
"Det vore en bedrift, men också sorgligt, om KD lyckas svika sitt kanske enda vallöfte på kulturområdet innan de ens tillträder som ordförande i nämnden", säger Marcus Friberg.
Häng med nu för många turer har det varit. I korthet: i augusti signalerade det moderata kommunalrådet Anna Jähnke sitt motstånd mot Helsingborg som fristad eftersom ingen särskild skulle grupp "skulle särbehandlas". En åsikt som stod i opposition mot rikspartiets linje. Under efterföljande debatt på dessa kultursidor gjorde representanter för partierna i Helsingborg klart sin ställning i frågan.
S + V + MP + KD var för.
M + SD + C + L var emot.
Helsingborg beslutade sig då förvisso för att stanna kvar som medlem i Icorn. Men när fristadskonstnären Abduljabbar Alsuhilis tvååriga tid löpte ut i november ersattes han inte av en ny. Det kommer heller inte ske under hela 2019 – om ens längre fram.
Moderaterna var inte enat i frågan, kulturnämndens ordförande Kristian Anderson hade en annan positivare inställning än Jähnke. Dock ritades kartan om efter valet då Anna Jähnke numera är regionråd och Kristian Anderson har petats som kulturnämndsordförande.
Så, är Helsingborg framgent en fristad eller ej?
Med frågan sätter Marcus Friberg press på nya kulturnämndsordföranden Cecilia Engström men sannolikt i lika hög grad på Moderaterna vars position i bästa fall kan sägas vara förvirrad.
"Sedan november i år vill det nya politiska styret – M, L, C och KD – inte att Helsingborg längre ska ta emot någon fristadsförfattare. Däremot menar de att kommunen fortsatt ska vara medlem i Icorn, vilket vi finner motsägelsefullt", säger Marcus Friberg då jag når honom på en brusig mobil. Det visar sig att han är på väg ned för backen för att precis lämna in motionen.
Motionen landar i Rådhuset innan den nya kulturnämnden ens sammanträtt. Men, vad säger tillträdande ordförande Cecilia Engström?
- Det är ett gott ändamål. Men jag har inte riktigt tagit ställning än.
Du låter kluven. Ditt parti har ju hela tiden varit positiv till fristadsfrågan.
- Vi har inte sett hela budgeten än. Det är ju en fråga om prioriteringar...
Men fristadsfrågan är en prioritering för dig?
- Egentligen inte, säger Cecilia Engström.
Sedan poängterar hon ytterligare någon gång att hon inte tagit ställning och att allt handlar om budgetprioriteringar i slutändan.
Inte exakt det svar som Marcus Friberg hoppats på, gissar jag.
Men de tydliga svaren om fristaden Helsingborgs framtid får vi fortsatt vänta på.
Cecilia Engström (KD), ny kulturnämndsordförande.Bild: Sven-Erik Svensson
Gå till toppen