Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Båstads kommun ska utreda tiggeriförbud

Kommunstyrelsens arbetsutskott har beslutat att ett tiggeriförbud i kommunen ska utredas.

Bild: Emil Langvad/TT
Tidigare i veckan presenterades Högsta förvaltningsdomstolens beslut om att låta Vellinge kommun införa ett lokalt tiggeriförbud.
I samband med kommunstyrelsens arbetsutskotts sammanträde på tisdagen väckte Moderaterna ett ärende om införande av tiggeriförbud i Båstads kommun.
– Vi vill få det utrett. Vad skulle det innebära? Hur skulle det kunna se ut? På vilket sätt skulle vi effektivare kunna hjälpa de här personerna som på olika sätt är i den situationen? säger Johan Olsson Swanstein (M).
Anledningen är beslutet som rör Vellinge kommun och att Johan Olsson Swanstein ser framför sig att det är en fråga som kommer att prövas i ett antal kommuner framöver.
– Vilka konsekvenser skulle det få? Vi vill låta förvaltningen utreda detta, säger Johan Olsson Swanstein.
Han tycker det är viktigt att se hur ett eventuellt förbud skulle kunna se ut.
– Nummer ett är så klart att komma åt roten till det som är problemet. Framförallt om det i vissa fall förekommer indikationer på att det är organiserat och så vidare. Det är viktigt att se hur man kan arbeta med den här problematiken på olika sätt, säger Johan Olsson Swanstein.
Han vill överlåta åt den kommunala förvaltningen att titta närmare på ett eventuellt förbud.
– Var skulle ett tiggeriförbud vara aktuellt någonstans och i vilka former? säger Johan Olsson Swanstein.
Beslutet i kommunstyrelsens arbetsutskott blev att ärendet fick väckas och ska utredas.
– Jag hade också tänkt väcka ärendet. Jag menar att de här människorna som tigger i Båstad utger ingen större störning i dag, men det är med vemod man ser att de sitter hela dagen i kylan. Det är inte människovärdigt. Jag ser också människohandeln bakom, säger Bo Wendt (BP).
Gå till toppen