Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Skolbarn i Magnarp vann Kartongmatchen

Återvinning och källsortering är Magnarpseleverna bra på, och nu kan klass 4A och 4B också kalla sig svenska mästare. På onsdagen korades de som vinnare i Kartongmatchen.

SM-vinnare i kartongvikning: klass 4A och 4B på Magnarps skola. På onsdagen fick de pris och besök av Världsnaturfondens panda.Bild: Kristian Nilsson
Under två veckor fick eleverna i läxa att hjälpa till med återvinning av dryckeskartonger i hemmet och räkna upp hur många de återvinner eller inte.
Resultatet blev bra, 97–98 procent av familjernas mjölkpaket och andra dryckeskartonger sorterades – efter lite extra påtryckningar från barnen.
Men Magnarpseleverna gick ett steg till i miljökampen. Genom att vika kartongerna visade de att de tar väldigt mycket mindre plats när de sedan ska transporteras med lastbil till återvinningen.
– Barnen fick i uppgift att ta hit alla tomma kartonger. Det fyllde fem papperskassar som fick symbolisera lastbilar på väg. När de sedan hade vikt ihop kartongerna fick allihop plats i en enda kasse, berättar läraren Ewa Wallgren.
Läraren Ewa Wallgren har hållit det hemligt för eleverna att de vunnit Kartongmatchen. Prisutdelningen på onsdagens blev en stor överraskning.Bild: Kristian Nilsson
Den här insikten blev ett tävlingsbidrag i Kartongmatchen, en stor nationell skoltävling som Världsnaturfonden WWF och Tetra Pak arrangerat för att öka återvinningen av dryckeskartong i Sverige.
– Eleverna har på ett konkret och illustrativt sätt visat hur man kan förbättra miljön, säger Kartongmatchen projektledare Helena Lindh.
På onsdagen kom hon till Magnarps skola och överraskade eleverna med att de vunnit tävlingen.
– Wow...tjoho! jublade eleverna och satte genast igång ett uppspelt tjatter.
Priset: VR-glasögon till alla och löfte om picknick till våren gick hem. Men roligast var kanske när klassrumsdörren gläntade, och en jättestor kramgo panda kom på besök.
– Kom och ta en selfie med Pandan, uppmanade Helena Lindh.
Gissa om de ville!
Vem är det som gläntar på dörren? Glädjen blev stor när klass 4A och 4B fick besök av den kramgoa pandan.Bild: Kristian Nilsson
Molly Melliander var en av många i vinnarklassen som ville ta en selfie med Världsnaturfondens panda, som kom på besök.Bild: Kristian Nilsson
Gå till toppen