Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Häktad tvingades öppna mobil med fingeravtryck – advokat kritisk

Med muskelkraft tvingade polisen en häktad man att öppna sin mobil med dess fingeravtrycksläsare. Det hävdar mannens advokat – som ifrågasätter om åtgärden var laglig och vänder sig till JO.

Mannen, som bor i nordvästra Skåne, satt häktad i Helsingborg för grov smuggling i början av året när tre av polisens forensiker ska ha krävt att han öppnade sin mobil för dem. Den hade fingeravtrycksläsare och därför var det nödvändigt att mannen placerade sitt finger på mobilens sensor för att den skulle öppnas.
Men mannen vägrade och krävde att få ringa sin advokat, något han hävdar att han nekades. Svaret han säger att han gavs var att antingen fick han frivilligt gå med på att öppna telefonen eller så skulle det ske med tvång. Mannen säger att det blev det senare.
Nu har hans advokat Maria Adielsson vänt sig till Justitieombudsmannen (JO) eftersom hon menar att det inte finns något lagstöd för polisen att tvinga sig in i en misstänkts mobil genom att använda dennes biometriska autentisering. Dessutom är hon kritisk till att den häktade nekades att ringa sin försvarare. "Agerandet har stått i strid med principen om att den misstänkte inte behöver medverka i utredning om sin egen skuld och att den misstänkte har rätt att samråda med sin försvarare" skriver hon bland annat.
I slutet av förra året föreslog en offentlig utredning en ny reglering för att ge brottsbekämpande myndigheter möjligheten att tvinga misstänkta till biometrisk autentisering. Men förslaget mötte kritik från Advokatsamfundet i remissrundan och är ännu inte klubbat.
Häromdagen beslutade JO att inleda en utredning med anledning av Maria Adielssons anmälan.
Mannen som satt häktad för grov smuggling släpptes senare och förundersökningen avseende detta brott lades ner.
Gå till toppen