Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Min mening: Efter valet kommer avgiftshöjningarna

Pensionärsorganisationer reagerar starkt mot de kraftigt höjda omsorgsavgifterna.

Öppet brev till Landskrona stad
Det har inte gått lång tid sedan val till riksdag, landsting och kommun genomfördes. Inte någon gång under tiden före valet hördes någon diskussion om höjda avgifter för pensionärer. Tvärtom – det talades mycket om s.k. fattigpensionärer och orättfärdig skatt för pensionärer och att villkoren för pensionärerna måste förbättras.
Vad händer då i Landskrona bara en kort tid efter valet? Jo, utan några som helst indikationer eller diskussioner med pensionärsorganisationerna eller i Kommunala pensionärsrådet, som hade sammanträde så sent som 3 december, så lägger omsorgsnämnden fram ett förslag till kraftigt höjda avgifter för pensionärerna, i vissa fall väldigt kraftiga höjningar!
Motivering: nämnden måste hålla sin budget. Ett argument som vi till viss del har förståelse för, men där vi samtidigt undrar om det bara är pensionärerna som ska ”betala” för att nämnden ska hålla sin budget?
Inom vilka andra av nämndens områden har man vidtagit åtgärder för att minska kostnaderna? Har man sett över administrationen t.ex? Eller...
Har omvårdnadsnämndens ledning äskat mer pengar från kommunstyrelsen till verksamheten, vilket borde vara en första åtgärd med tanke även på personalsituationen.
Pensionärsorganisationerna i Landskrona (PRO, SKPF, SPF) är starkt kritiska till förslaget att så kraftigt höja i avgifterna inom omsorgen. Det borde vara möjligt att göra andra typer av inskränkningar, om man nu måste det, och återkomma med en rimlig höjning av avgifterna för pensionärer.
Pensionärsorganisationerna i Landskrona
PRO, SKPF och SPF
Läs också Rejält mycket dyrare äldreomsorg nästa år
Läs också Så reagerar de äldre på förslaget om höjda omsorgsavgifter
Gå till toppen