Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Riksbanken kom med hårda och mjuka klappar

En riktig smällkaramell. Men Riksbankens räntehöjning kan visa sig vara en riktigt trevlig julklapp i alla fall – höjningarna framöver väntas bli lägre än vad som flaggats för tidigare. – En lättnad för hushållen, säger ränteanalytiker Knut Hallberg på Swedbank.

Reporäntan och prognosen.
För första gången sedan 2011 var det dags för Riksbanken att trycka på ränteknappen. Men det satt förmodligen långt inne, helt givet var det inte med tanke på de svagare ekonomiska signalerna som kommer på allt bredare front, och in i det sista har bedömarna varit osäkra. Nu höjs styrräntan för första gången sedan 2011, från –0,50 procent till –0,25 procent.
– Det här innebär inte att vi trampar på bromsen, utan är snarare en fråga om att vi lättar lite på gasen, säger riksbankschef Stefan Ingves på en pressträff.
– I grunden har det varit goda tider i svensk ekonomi under ganska lång tid. Även om konjunkturen nu går in i en lugnare fas är vår bedömning att vi kommer att ha goda tider framöver, säger Ingves.
Och en ränta på fortsatt minussidan innebär att Riksbankens räntepolitik eldar på den svenska konjunkturen
Stefan Ingves ser framför sig något långsammare räntehöjningar under kommande år, långsammare än tidigare prognoser.
– Vår bedömning är att räntan kommer att höjas nästa gång under andra halvan av 2019 och därefter med ungefär två höjningar per år, säger Ingves.
Men det finns mycket osäkerhet kring den bedömningen, bland annat politisk, så väl i Sverige som i omvärlden. Och historiskt har inte Riksbanken varit särskilt träffsäker i sina prognoser om den egna räntan.
Nordeas chefsekonom Annika Winsth konstaterar att Riksbanken signalerar försiktighet framåt:
– Nu valde man att stå fast vid hur man hade kommunicerat och det tror jag var klokt i bemärkelsen att man hade tappat förtroende om man inte hade gjort det som man varit så tydlig med att man skulle göra. Men man tar också bort räntehöjningarna framåt, nu är de planerade först till andra halvan 2019. Det är en tydlig förskjutning, det blir inte så mycket som de har sagt. Det tycker vi är rimligt, säger hon.
– Det här är en viktig signal för hushållen, de behöver inte vara oroliga för kraftiga höjningar, säger Knut Hallberg på Swedbank.
Riksbanksledningen var inte enig i beslutet. Vice riksbankschef Per Jansson ville inte höja räntan och ställer sig heller inte bakom prognosen för räntan framöver.
Kronan stärktes några ören mot både dollarn och euron på beskedet, samtidigt som marknadsräntorna steg.
Fakta

Riksbankens ränteprognos

Styrräntan bedöms ligga på i snitt –0,2 procent nästa år för att stiga till i snitt 0,3 procent under 2020. I den förra prognosen, från oktober, låg prognosen på –0,1 respektive 0,4 procent.

Samtidigt skruvar Riksbanken ner inflationsprognosen. Nu spås inflationen (KPIF) sjunka från i snitt 2,1 procent i år till 1,9 procent 2019 för att sedan sjunka ytterligare till 1,8 procent 2020. Tidigare prognos löd 2,1 procent nästa år och 1,9 procent 2020.

Källa: Riksbanken

Gå till toppen