Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Den fysiska boken står sig i julhandeln

Hans Roslings "Factfulness" och Alex Schulmans roman "Bränn alla mina brev" säljer stort i årets julhandel. Även Emma Adbåges bilderbok "Gropen" slås in i många paket.

"Kvinnorna i Hälsingland" säljer bra på Helins Bokhandel i Bollnäs. Pressbild.Bild: Helins bokhandel
Internetbokhandelns julrusch är redan avklarad. Den fysiska anstormas nu.
– De sista skälvande dagarna är kvar, säger Anna Austin, kategorichef både på Bokus och Akademibokhanden.
Trots att läsare numera också är lyssnare säljer den fysiska boken bra även i år.
– Vi läser e-böcker och streamar, men det ena behöver inte utesluta det andra. Det beror lite på var man befinner sig. På jullovet vill man kanske krypa upp i en soffa och läsa en bok. Vi ser att den fysiska boken verkligen står sig, säger Anna Austin.
Den som får "Factfulness" av tomten är i gott sällskap. Ända sedan den kom i våras har den varit den mest säljande boken i Akademibokhandelns butiker och på Bokus. I sin sista bok tog Hans Rosling hjälp av sonen Ola Rosling och sonhustrun Anna Rosling Rönnlund i striden mot den globala okunskapen.
– Det finns ett ökat intresse för fackbokslitteratur som går på djupet, kanske är det en motvikt till att vi lever i en tid av fake news, säger Anna Austin.
Även Magnus Västerbros Augustprisade "Svälten" är populär.
På Hedengrens bokhandel vid Stureplan i Stockholm efterfrågas Gunnar Wettergrens "Träd – en vandring i den svenska skogen".
Bland de svenska romanerna är Alex Schulmans berättelse om sin mormor Karin Stolpes kärleksaffär med Olof Lagercrantz årets storsäljare.
TT: Saknar ni den uteblivna Nobelpristagaren i litteratur?
– Det är alltid lättare när det kommer villrådiga. Då kan man säga att "en Nobelpristagare är alltid en Nobelpristagare", säger bokhandlaren Nicklas Björkholm som berättar att årets Bookerpristagare, Anna Burns "Milkman", går oväntat bra på Hedengrens.
På 140-årsjubilerande Helins Bokhandel i Bollnäs väljer många även spänningsdebutanten Sara Jacksons "Silvervägen" och Leif GW Perssons självbiografiska "Professor Wille Vingmutter, mästerdetektiv: berättelsen om mitt yrkesliv".
– En lokal bok som säljer bra är "Kvinnorna i Hälsingland: en reportagebok om vår tids historia" av Malena Hilding och Lilian Sjölund. Den är en av våra absoluta storsäljare i år, säger bokhandlare Karin Helin.
Bland barnböckerna fastnar hälsingekunderna för "Vägen till Mormorsvägen" – Thomas och Anna-Clara Tidholms samtida tolkning av "Rödluvan".
Fakta

Populära julklappsböcker

Hans Rosling: "Factfulness"

Alex Schulman: "Bränn alla mina brev"

Emma Adbåge: "Gropen"

Magnus Västerbro: "Svälten"

Gunnar Wettergren: "Träd – en vandring i den svenska skogen"

Anna Burns: "Milkman"

Sara Jackson: "Silvervägen"

Leif GW Persson: "Professor Wille Vingmutter, mästerdetektiv: berättelsen om mitt yrkesliv"

Thomas och Anna-Clara Tidholm: "Vägen till Mormorsvägen"

Gå till toppen