Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Domstol spolar vite för avlopp

Söderåsens miljöförbund dröjde för länge efter sitt beslut om förbud att använda ett bristfälligt avlopp. Därför avslår mark- och miljödomstolen nu förbundets ansökan om att ta ut vite av ägaren.

Det var i början av oktober 2013 som Söderåsens miljöförbund fattade beslut om ett bristfälligt avlopp på Svalövs landsbygd. Fastighetsägaren förbjöds därför att i fortsättningen släppa ut spillvatten från wc, bad, disk och tvätt till avloppsanläggningen.
Beslutet meddelades till ägaren i februari 2014 och då denne inte överklagade ärendet vann beslutet laga kraft den 4 september samma år.
Eftersom någon förbättring av fastighetens avlopp inte gjordes bestämde miljöförbundet att ta ut ett vite av fastighetsägaren. En ansökan om att ta ut en sådan avgift skickades till mark- och miljödomstolen i Växjö den 21 november i år.
Men enligt lagen måste en ansökan om vite göras inom två år från det datum att beslutet vunnit laga kraft. I det här fallet betyder det att tiden för miljöförbundet gick ut redan den 4 september 2016.
Det blev därför blankt nej från domstolen, som bedömer att vitet ska bortfalla eftersom det gått för lång tid.
Gå till toppen