Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Trångt och halt i jultrafiken

Julhelgens första stora resdag har bjudit på halka, olyckor och trängsel på vägarna. Tågtrafiken dras på sina håll med förseningar. – Det är halt. Men många verkar hålla avstånden och köra bra, säger Yasmine Boulechfar på Trafikverket.

Omkring två miljoner svenskar väntas ta bilen de kommande dagarna. Under fredagseftermiddagen tätnade trafiken ut från storstäderna samtidigt som temperaturerna föll.
– Vi har lite olyckor runt om i Sverige – vissa beroende på tät trafik. Men det är också ganska halt på sina håll. Vår uppmaning är att ta det riktigt varligt och att hålla avstånden, säger Sofia Lindahl, presskommunikatör på Trafikverket.
I norra Sverige har det inträffat minst ett par allvarliga trafikolyckor. En man i 85-årsåldern omkom när han kolliderade med en lastbil utanför Boden vid lunchtid. En annan krock mellan personbil och lastbil inträffade vid 18-tiden vid Luppio i Övertorneå. Där klämdes en person fast.
Olyckor orsakade på fredagskvällen stopp på E45 utanför Lilla Edet och på E6 vid Landskrona.
Trafikverkets rekommendation är att hålla sig till de större vägarna, som är mötesfria och har bra halkbekämpning.
– På de större vägarna har vi god kontroll på grund av våra mätstationer. Vi vet precis när vi ska ut och halkbekämpa, säger Sofia Lindahl.
I tågtrafiken är det förseningar förbi Västerås på grund av ett växelfel som har pågått en stor del av dagen.
– Det har flutit på bra, men det är fortfarande förseningar på ungefär en timme, säger Yasmine Boulechfar vid 21.30-tiden.
Enligt SJ har omkring 180 000 personer bokat tåg till julfirandet. Extravagnar har satts in på de avgångar där det har varit möjligt och än finns det enstaka platser kvar på vissa sträckor.
– Om man inte bokat sin resa ännu men funderar på det finns det lite platser kvar norrut från Stockholm på Norrlandstågen. Det ser ganska tufft ut om man vill åka till Köpenhamn/Malmö från Stockholm. Däremot finns det både i dag och på söndag platser mellan Stockholm och Göteborg för där har vi satt in extra vagnar på de avgångar där det varit möjligt, säger Stephan Ray, pressansvarig på SJ.
Flixbus har bullat upp med extra kapacitet inför julhelgen och satt in omkring 200 extra avgångar i hela landet. De två populäraste dagarna är 22 och 26 december. Storhelger innebär generellt sett större risk för förseningar.
– Så är det, särskilt om det blir trafikstörningar och bilköer. Men bussen är ett pålitligt färdmedel, så vi hoppas att det kommer gå smidigt, säger Jelena Jovanovic, pressansvarig på Flixbus.
SJ rekommenderar alla tågresenärer att vara ute i god tid inför avgång och att se över packningen.
– När det är så här mycket folk som ska resa samtidigt är det viktigt att tänka på att packa smart. Man ska inte ta med sig mer bagage än vad man med enkelhet kan bära själv eftersom det är många som ska samsas om utrymmet på tåget, säger Stephan Ray.
Jelena Jovanovic ger ungefär samma råd.
– Sedan gäller det att lite tålamod och komma ihåg att det är jul. Många känner sig stressade, men om man håller koll på sin resa via mobilen så får man koll på om det exempelvis skulle bli några förseningar, säger hon.
Enligt Swedavia är det under fredagen omkring 100 000 personer som ska förflytta sig med flyget.
Gå till toppen