Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Här går man på djupet med Lerbergets hamn

Det var ett kallt, mörkt och blött arbete som pågick i Lerbergets hamn på lördagen. Byalaget tog hjälp av dykare för att få loss resterna efter den gamla bryggan, som ska bytas ut.

Jonas Flyghagen tillbringade en stor del av tiden under vattnet när arbetet i Lerbergets hamn fortsatte på lördagen.Bild: Niklas Gustavsson
Det är nollgradigt i luften och nere på den dyiga bottnen Lerbergets hamnbassäng är det kolsvart. Men på flera sätt är förutsättningarna de bästa för dykarbete – havet ligger vindstilla och det regnar inte.
På lördagen påbörjades arbetet med att ta bort den gamla räls som utgjort pålningen till bryggan som plockades isär för ett par månader sedan. De 30 balkar som sticker upp ur vattnet ska tas upp.
– Enda sättet att få bort dem är att kapa dem på botten, säger Lennie Nordin, som är dykare.
Han och kollegan Jonas Flyghagen turas om att jobba under vattnet. Via en kamera kan resten av arbetslaget följa arbetet från land.
På grund av kylan kan dykarna bara vara i vattnet i runt en och en halv timme i taget.
– Den sista halvtimmen var det kallt. Det känns mest i tårna, säger Lennie Nordin.
Dags att byta av. Jonas Flyghagen ska ner under vattnet och kollegan, tillika lerbergsbon, Lennie Nordin hjälper honom med utrustningen.Bild: Niklas Gustavsson
Med hjälp av undervattenselektroder skärs balkarna av med syrgas, och lyfts upp ur vattnet med en kran.
Det är del i ett större arbete med att rusta upp hamnen. En satsning som görs i etapper och kostar byalaget 3,5 miljoner kronor. Två nya flytbryggor ska vara på plats i februari. Betongbryggorna är nu under produktion och ska transporteras från Tyskland.
Byalaget står för kostnaden, med hjälp av pengar som samlats in genom medlemmarna, intäkter från campingen som föreningen äger, och pengar som man lånat upp. En stor del av arbetet sker ideellt.
– Det är ett kolossalt stort intresse och stort engagemang kring detta. Det är väl bara Höganäs kommun som inte varit särskilt intresserade, säger Mats Hallberg, som sitter i byalagets styrelse och passar på att rikta en känga mot beslutsfattarna.
Lunchpaus i värmen. Dykarbetet tar på krafterna.Bild: Niklas Gustavsson
"Hamnen är byns hjärta och själ, det är här man är och trivs", säger Mats Hallberg, som ansvarar för hamnen.Bild: Niklas Gustavsson
– Vi har till och med fått tacka nej till hjälp från medlemmarna, fortsätter han.
– När vi började riva den gamla bryggan var det 48 personer som hjälpte till, säger Joacim Aulin.
Många tycker att det är roligt att delta i arbetet, konstaterar han.
– Flera av oss är båtägare, så det är klart att man även ser vinsten med en bra hamn, säger Fredrik Olsheden.
Mats Hallberg beskriver hamnen som Lerbergets själ och hjärta.
– Hamnen har så många olika funktioner: Bad, lek, bastu, sillgrillning, galleri, bröllop och dop. Här har vi en av Skånes mest aktiva seglarskolor. Det är många intressen som sammanstrålar.
Jonas Andersson och Fredrik Olsheden assisterar dykaren från båten.Bild: Niklas Gustavsson
4000 skruvar ska i trädäcket. Jörgen Jeppsson är en av alla lerbergsbor som ställer upp ideellt.Bild: Niklas Gustavsson
Gå till toppen