Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Socialen flyttar ut på nätet – brukare är med och anställer

Ibland mår man kanske så dåligt att man inte orkar ta sig till socialförvaltningen. Eller också är man ensam med flera barn. Under 2019 flyttar hjälpen ut på nätet – för att komma närmare dem som behöver. Socialens brukare ska vara med och anställa personalen.

”Vi bygger ett team runt familjen istället för att familjerna ska gå till specialisterna”, säger socialförvaltningens enhetschef Lisbeth Davidsson. Genom att kunna söka hjälp på nätet ska tröskeln förhoppningsvis bli lägre, tror hon.
Hemmasoffan med en bärbar dator i knät kan bli platsen för att söka hjälp på socialförvaltningen. Med ett helt nytt team socionomer ska Helsingborgs socialförvaltning kliva ut på nätet. Teamet har fria händer att tillsammans med brukare utveckla olika former av digitalt socialt arbete. Tanken är att sänka trösklarna och bli mer tillgängliga för alla.
– Det känns väldigt roligt att få skapa något helt nytt. Jag hoppas och tror att detta ska ge större tillgänglighet och göra oss mindre hemliga. Vi ska använda den teknik som finns och som är bäst för verksamheten, för att kunna erbjuda mer till fler, säger Lisbeth Davidsson, enhetschef på socialförvaltningen.
Just nu söker förvaltningen fem erfarna socionomer som ska kunna ta hand om hela processen från anmälan eller ansökan till en insats, med den nya tekniken. Många har sökt de fem tjänsterna och anställningsintervjuerna börjar i januari. Då kommer socialtjänstens brukare att sitta med och möta de sökande.
– Ska vi göra det här så ska vi göra det ordentligt. Socionomerna ska klara all typ av verksamhet. Om en person i en familj har missbruksproblem ska vi kunna kunna hantera det utan att skicka vidare till annan specialist. Vi utgår från att samma människa kan ha flera bekymmer.
Framöver ska den som behöver socialtjänstens hjälp kunna ta del av sin akt i digital form, och kanske till och med skriva delar av sin egen utredning. Men där är man inte riktigt ännu.
– Vi är öppna för att familjen eller brukaren går in och tittar på sina journaler, har synpunkter och gör egna anteckningar. Så att de är delaktiga fullt ut. Självklart ska vi följa de sekretessbestämmelser som finns. Familjen ska känna sig trygg i det.
Vad är den stora vinsten med socialtjänst på nätet?
– Att vi skapar värde för våra familjer och gör dem mer delaktiga. Och att vi blir effektivare. Jag har jobbat med socialtjänst i många år. Här kan vi knyta ihop mycket kunskap som blir något bra för framtiden.
Det digitala teamet kommer att vara fullt igång till sommaren, tror Lisbeth Davidsson.
Gå till toppen