Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fem saker som gjorde julen 2018 till Julen 2018

Frågan kommer fortare än du anar: Vilken jul var det egentligen det där hände? Hög tid alltså, att bokföra händelserna som fick årets jul att sticka ut från det normala. Här är fem saker.

Visst var det julen 2018?Bild: Lars Brundin

Drönarna vid Gatwick

Julresan 2018 började i kaosBild: Kirsty Wigglesworth
I 36 timmar låg trafiken på Gatwick nere. Tusen flygningar stoppades och 120 000 människor kom inte iväg till julfirandet som tänkt. Drönare hade siktats i närheten av startbanan .
Att ta med: Nu fick vi ännu en sak att oroa oss för – så lätt är det att slå ut en storflygplats.

Snön över Skåne

Julen 2018 blev inte som tänktBild: Martin Hallgren
SMHI manade skåningarna att inte tro på en vit jul, men på lille julaftons morgon låg snön ändå där.
Gröna slänter hade under natten förvandlats till vita pulkabackar. Hela Skåne såg ut som ett julkort. Inte sedan 2010 har vi upplevt en så vältajmad julesnö.
På juldagens morgon var snön borta och julvädret normalt igen.
Att ta med: Undrens tid är inte förbi. Men vårda dina snöbilder från 2018 – även två dagar med skånsk julesnö blir något att visa för kommande generationer.

Raset på börserna

Julen på börden var inte rena julafton.
Den 24 december rasade aktiekurserna på Wall Street mer än någon julafton i börsens historia. På juldagen följde Tokyobörsen med i djupet.
Månadens nedgång på New York-börsen är den största sedan december 1931. ”Investerarna har tryckt på pausknappen”, skrev en analytiker.
Att ta med: Handlade detta främst om Trump och USA – eller var det början på den globala ekonomiska nedgång som många varnat för?

Kattis i tv

Kattis Ahlstrlöm var julvärd i SVT på julafton.Bild: Fredrik Sandberg/TT
Uppemot fyra miljoner svenskar tittar. Om Kattis Ahlström bävade före sändning kunde hon pusta ut desto mer efteråt. Årets julvärd i Sveriges Television fick toppbetyg av publiken.
Trygg, varm, seriös, lugn, okonstlad, genuin, klok, underbar och perfekt, var några av de omdömen som hördes i medierna efter sändningen.
Att ta med: Ska vi minnas detta som ”Kattis-julen”? Eller har vi nyss bevittnat inledningen till en ny ”Arne Weise-epok” i svensk tv?

Trump i telefon

President Donald Trump pratade med barn på julafton.Bild: Jacquelyn Martin
– Tror du fortfarande på jultomten? sa Donald Trump till sjuåriga Collman Lloyd.
Traditionen bjuder att presidenten talar med barn i telefon på julafton. Hans mål är att framstå som barnvänlig, deras att få ett meddelande framfört till jultomten. Trumps ifrågasättande kom oväntat.
– Ja, sir, svarade Collman Lloyd ändå.
– För vid sju års ålder är det väl lite på gränsen? framhärdade presidenten.
– Ja, sir, sa flickan.
Att ta med: Tron på grundläggande värden trotsar Trumptiderna. På kvällen satte Collman Lloyd ut kakor och varm choklad till tomten. På juldagens morgon var godsakerna borta och ersatta av ett paket.
Gå till toppen