Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

Färgstark flygtävling inne på Helsingborg Arena

Drönare får allt fler funktioner. De är etablerade som flygande arbetsredskap och spännande leksaker. Nu växer även drönarracing. Under två dagar är Helsingborg platsen för ett evenemang i den växande sporten.

Stora hallen på Helsingborg Arena är nersläckt, men rummet glittrar ändå färgstarkt. Fyra av färgkällorna rör sig snabbt genom luften. Drönarracing pågår. Sporten växer i popularitet och nyligen arrangerades det första världsmästerskapet. Helsingdrone är både en tävling och ett evenemang för jullovslediga som ger möjlighet att prova på själv.
Drönarna ska ta sig fyra varv runt banan inne i Helsingborg Arena. Här har fotografen fångat ett drönarvarv, deras framfart syns som smala streck.Bild: Tom Wall
Tävlingen avgörs över två dagar. Under fredagen var det kvalheat, lördagen viks åt finalrace. Varje heat är fyra varv runt banan. Juniorvärldsmästaren Oscar Nilsson är på plats och det är enkelt att se hans förmåga även för ett otränat öga. Mästarens drönare drar snabbt ifrån de andra över banan som markeras med led-belysning.
Publiken kan följa racet på flera sätt. Genom att titta på drönarna i sig eller följa den vy piloterna har genom sina virtual reality-glasögon, som även projiceras på tv-skärmar.
Kjell Eriksson är en av arrangörerna bakom Helsingdrone. Han talar om en sport som är på snabb frammarsch.Bild: Tom Wall
Varför har piloterna VR-glasögon istället för att följa drönarna direkt?
– För det är som att vara ombord, säger Kjell Eriksson, drönarentusiast och en av arrangörerna.
Det finns flera olika tävlingsklasser, här gäller 2,5-tums drönare. Mindre flygfarkoster ger högre säkerhet när det finns publik. I arrangemang utomhus eller inomhus utan publik ordnas även race med dubbelt så stora drönare.
Vad krävs för att bli bra i sporten?
– De som är duktiga på tv-spel och snabba på att styra en kontroll har ett bra utgångsläge. Sedan är det en fördel att vara tekniskt intresserad eftersom man ofta behöver laga och fixa drönarna.
Under tävlingarna är hallen nersläckt, men tänds när de som vill får prova på att styra en liten flygfarkost.Bild: Tom Wall
Familjen Nurovic från Helsingborg är på plats och flera av dem passar på att provflyga drönare när tillfälle erbjuds efter tävlingarna.
– Det var svårt, konstaterar Benjamin Nurovic.
Han hade hoppats att få upp farkosten och flyga genom ett hinder, men det visar sig kräva lite mer övning.
– Jag ska få prova på att flyga med vår nya drönare där hemma under nyårsafton.
Leon Nurovic fick hjälp att styra drönaren och kunde följa färden genom samma typ av VR-glasögon som tävlingspiloterna bär.Bild: Tom Wall
Pappa Samir Nurovic håller inte det för omöjligt. Han tar dessutom tillfället i akt att testa själv.
– Det gick bra, tycker jag, även om det var lite meckigt. Jag brukar flyga lite själv som en hobby, men då utan att använda VR-glasögon.
Helsingdrone fortsätter under lördagen, evenemanget pågår klockan 11–17 med finalpass 14.30. Även då blir det möjligt att få testa att flyga drönare för den som vill.
Skol- och fritidsförvaltning i Helsingborg samt Drone Sweden står bakom arrangemanget.
Drönarna som används i tävlingssammanhang är hemmabyggen som mår bra av ett tekniskt handlag. Farkosterna behöver både service och omsorg, det är vanligt med krascher i sporten.Bild: Tom Wall
Gå till toppen