Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Han har gjort mest offentlig konst i Helsingborg

När Tomas Nordbäck tittar ut över havet från huset i Domsten kan han framför sig se hur hans förfäder seglade genom sundet. Själv har han gjort avtryck genom att i brons visa hur Helsingborg såg ut förr. Nu fyller han 80 år.

Tomas Nordbäck framför en av sina större målningar hemma i Domsten. Annars är han numera mest känd för sina bronsskulpturer.Bild: Britt-Mari Olsson
Huset vi sitter i har han ritat själv eftersom arkitektdrömmen fanns där redan som ung. Ändå blev det konsten han valde även om hans väg var annorlunda än många andra konstnärers.
– Jag hoppade av första ring i gymnasiet och började med konst i stället. Det gick bra så jag fortsatte. Annars hade jag nog satsat på att bli arkitekt i stället eftersom jag alltid har haft ett stort intresse för det offentliga rummet.
Han sökte efter några år till Konstfack men när det väl var dags att flytta till Stockholm sade en konstnärsvän "Följ med till Ibiza och måla med oss i stället". Tomas hakade på och det har han inte ångrat.
– Jag är nog utan konkurrens den konstnär som gjort mest offentlig konst i Helsingborg.
Efter tiden på Ibiza blev det Paris en period innan han bestämde sig för att flytta hem till Sverige. Att det blev Domsten beror på att hans föräldrar hade ett sommarhus han tillbringat mycket tid i som ung och kunde flytta in i.
Sommarhuset är numera avstyckat och sålt så i stället bor Tomas med sambon Inger Sandgren i ateljén han byggde på en del av föräldrarnas tomt.
Här skapar han många av sina verk.
– När det gäller stadsmodellerna så brukar jag modellera dem i gips efter förlagor från kartor och annat material. Sedan skickas modellen till Litauen för att gjutas. Det finns inga konstgjuterier kvar i Sverige, konstaterar han.
De färdiga konstverken går sedan att se på olika ställen i staden som Stortorget där hans version av Helsingborg på 1400-talet står mitt på torget.
Men han har inte bara jobbat i brons. På bordet i rummet står en modell av en pissoar i koppar som Tomas skapat.
– Men den stal de för något år sedan och jag har inte fått någon förfrågan om att göra en ny så jag vet inte hur det blir.
Många tavlor har det även blivit under åren och han kallar sin konst expressionistisk inspirerad av naturen. Landskapsmålningar var även det han debuterade med på Vikingsbergs vårsalong 1956.
Rummet där vi sitter är fullt med hans tavlor, men förutom en skulptur av Simon Bolivar hänger ett votivskepp på väggen och en tumlare?
– Den hittade jag här på stranden en dag och ville ta till vara på. Eftersom det är så bökigt med uppstoppade djur i Sverige så körde jag den till Danmark där de gjorde i ordning den.
Votivskeppet Amazon knyter ihop historien med hans anfäder.
– De var sjökaptener ända tills min farfar bestämde sig för att gå i land och bli apotekare. Han hade bara sett sin far sju gånger i livet och ville inte att hans barn skulle ha det så.
Istället för att ständigt vara ute på de sju haven så reser Tomas över hela världen. Han har besökt över 100 länder och har inga tankar på att ge upp resandet.
– Vi åker nog i väg igen i vinter när det är som mörkast och jäkligast här hemma. Fast vart vi reser vet jag inte än bara att jag måste i väg från mörkret och kylan.

Tomas Nordbäck

Yrke: Konstnär.
Bor: I Domsten norr om Helsingborg.
Familj: Sambon Inger Sandgren.
Aktuell: Fyller 80 år den 28 december.
Övrigt: Thomas Nordbäck är på senare tid mest känd för sina bronser men har även gjort kyrkfönster, litografier och målat.
Gå till toppen