Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Skåningar häktade för grovt bedrägeri mot äldre

Två män i 30-årsåldern misstänks ha lurat flera äldre personer runt om i Skåne över telefon. De häktades under julhelgen, misstänkta för flera fall av grovt bedrägeri.

De två männen, båda i 30-årsåldern, häktades dagen före julafton på sannolika skäl misstänkta för flera fall av grovt bedrägeri. Enligt åklagare Pia Björnson misstänks männen för bedrägerier mot äldre människor, brott som begåtts under november och december i år.
– Det rör sig om bedrägerier där man ringer runt och utger sig komma från banker och annat. Mer än det vill jag inte gå in och förklara, säger hon.
Sammanlagt misstänks de två männen för tre fall av grovt bedrägeri och fyra fall av försök till grovt bedrägeri. Brotten ska ha begåtts i flera delar av Skåne, bland annat Arlöv, Örkelljunga och andra delar av norra Skåne.
Den ena mannen erkände samtliga gärningar i samband med häktningsförhandlingen i Malmö tingsrätt, men den andre erkänner bara delar av de brott han misstänks för. Deras respektive försvarare vill inte uttala sig om hur männen ser på misstankarna.
– Jag kan inte säga något i dagsläget, säger Åsa Christensson, försvarare för en av männen.
Den ena mannen bor i Burlövs kommun, och den andre i Helsingborgs kommun och de är tidigare dömda för brott de begått tillsammans – bland annat olaga hot och ocker. Männen är var för sig också dömda för en rad olika brott – bland annat stöld, misshandel, narkotikabrott, utpressning och tidigare fall av bedrägeri.
Förundersökningen är sekretessbelagd fram till att männen åtalas, vilket de måste göra senast den 18 januari. Båda sitter nu häktade, på en högre misstankegraden, på grund av risken att de ska undanröja bevis eller begå fler brott under tiden förutredningen pågår.
Gå till toppen